A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nagy bajba került Merkel a bajor választás után

Megfejtésre vár, hogy a radikális vagy mérsékelt szavazók hagyták ott a CSU-t.
A bajorországi választásról érkező első exit pollok szerint beigazolódtak a várakozások, a tartományban évtizedeken át meghatározó párt, a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) ugyan megnyerte  a parlamenti választást, de ilyen alacsony szavazati aránnyal – a pollok szerint 35,3 százalék – biztosan elveszti az esélyét, hogy önállóan alakítson tartományi kormányt – derül ki a Spiegel cikkéből. A korábbi választáson 47,7 százalékot ért el a CSU (az Angela Merkel vezette CDU testvérpártja), vagyis most jókora pofont kaptak a német kormánykoalícióban is részt vevő keresztényszociálisok.

Nagyot léptek előre ugyanakkor a Zöldek 18,5 – más poll szerint 18,9 – százalékos eredményükkel. A Zöldek érthetően elégedettek az eredménnyel, mert mindhárom célkitűzésük teljesült. Kétszámjegyű szavazati arányt értek el, a második legerősebb párt lettek a tartományban és meg tudják akadályozni, hogy a CSU-nak abszolút többsége legyen.

A többi politikai tömörülés közül a Szabad Választók 11,5 százalékot szereztek a poll szerint, a CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországért (AfD) 10,9 százalékot. Utóbbival kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a kommentárok szerint a CSU visszaesésének egyik oka, hogy sok mérsékelt választójuk elfordult a párttól az utóbbi időben erőteljessé vált menekültellenes politikája miatt. Ugyanakkor a CSU-hoz mérhető, annál is radikálisabb hangot megütő AfD most először szerzett helyet a bajor parlamentben, vagyis könnyen lehet, hogy a bajor szavazók egy része a CSU helyett nem egy mérsékeltebb pártot, hanem a jobbszélen álló AfD-t választotta.

A Német Szociáldemokrata Párt 9,9 százalékot kaphatott a felmérés szerint, a liberális Szabad Demokrata Párt, (FDP) a bejutási küszöbön egyensúlyoz 5,1 százalékkal. Hivatalos eredmény hétfőn este várható. Kérdés, hogy milyen koalíciós együttműködésre ad lehetőséget a választási eredmény, de szakértők szerint nem lesz könnyű megállapodásra jutniuk a feleknek.

Elemzők szerint a választási eredmény komoly hatással lesz a német koalíciós kormányzás, konkrétan Angela Merkel kancellár jövőjére, mert erőre kaphatnak a változást sürgetők a koalíción belül.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések