Hirdessen itt

Na faxa! Európai pénzen csinálunk magunknak egy haderőt, amibe bárki beleszólhat!

A készülő kompromisszumos megoldás értelmében harmadik országok is részt vehetnek majd bizonyos közös haderőfejlesztési projektekben az Európai Unió védelmi dimenziójának erősítését célzó, úgynevezett állandó strukturált együttműködés (PESCO) keretében - közölte a Politico kiszivárgott dokumentumokra hivatkozva.
A brüsszeli hírportál arról számolt be, hogy komoly vita volt az ügyben az uniós tagállamok között. Legélesebben Franciaország ellenezte az EU-n kívüli országok, például az Egyesült Államok és a kilépésre készülő Egyesült Királyság részvételét a közös védelmi projektekben, az ellenérdekelt csoport szószólója pedig Hollandia volt.

A kialkudott kompromisszum értelmében harmadik államok hadiipari vállalatai is versenybe szállhatnak majd a PESCO keretében megvalósuló fejlesztésekért, de csak eseti alapon.

Az alacsonyabb szinten már elfogadott, hivatalos jóváhagyásra azonban várhatóan csak jövő hónapban kerülő megállapodás szerint minden egyes projekt esetében meg fogják vizsgálni a külső részvétel lehetőségét, viszont a blokkon kívüli országok egyike sem kap állandó felhatalmazást.

Leszögezték azt is, meg kell előzni az olyan függő helyzet kialakulását, ami esetleg akadályozhatná vagy ellehetetleníthetné a projektek során harmadik országok részvételével kifejlesztett képességek alkalmazását.

Kikötötték emellett, hogy kizárólag olyan államok részvétele lehetséges, melyek "osztják az EU értékeit". Elemzők szerint ezen kitételt elsősorban Törökországra tekintettel foglalták bele az egyezségbe.

"Túlságosan megosztottak voltunk. Ez az egyetlen megoldás" - mondta egy magas rangú illetékes a hírportálnak.

Az egyik oldal úgy véli, hogy az amerikai és a brit cégek kizárásával komoly szakértelemtől és a legkorszerűbb technológiáktól fosztaná meg magát az EU, a másik fél viszont azzal érvel, hogy a bevonásuk az EU "stratégiai autonómiájának" megteremtése ellen hatna. Vannak, akik szerint ugyanakkor az ellenzők főként azt szeretnék elérni, hogy a konkurensek kizárásával piacot nyerjenek a hadiiparuk számára.

A tavaly jóváhagyott PESCO keretében a részt vevő tagországok szorosabb együttműködést folytathatnak a biztonság és a védelem területén. A keretrendszer lehetővé tesz közös fejlesztéseket, beszerzéseket és missziókat, de az európai hadiipar megerősítése és az innováció fejlesztése is fontos cél.

A huszonnyolc EU-tagország közül Dánia, az Egyesült Királyság és Málta nem csatlakozott a PESCO-hoz, ez azonban utólag is lehetséges.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések