A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

MSZP: a családokat, a kisvállalkozásokat segíti a tervezett uniós áfaszabályozás

Az MSZP szerint a családokat és a kis- és közepes vállalkozásokat segítené, ha az Európai Unió 25 százalékban maximálná az általános forgalmi adó (áfa) kulcsát.
Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón ismertette: ha az Európai Tanács is rábólint az EP jelentésére, akkor az áfa általános kulcsának alsó határa 15, míg felső határa 25 százalék lesz. 

Hozzátette: a tagállamok az eddigi két kedvezményes áfakulcs mellett meghatározhatnak egy harmadik kedvezményes kulcsot is. 

Megjegyezte, az új szabályozás szűk körben határozza meg azt, milyen termékek nem tartozhatnak kedvezményes áfakörbe, ilyenek például a robbanómotoros járművek vagy az ékszerek. 

Közölte, az összes áfakulcsot figyelembe véve egy 12 százalékos súlyozott átlag lesz kötelezően elérendő minden tagállamban.

A politikus, aki az áfakulcsok témaköréért volt felelős a javaslatcsomag elkészítésekor, azt mondta, változás az is, hogy nem a származási, hanem a rendeltetési ország áfája kerül a termékre. 

Értékelése szerint a nullás áfalehetőség megszűnése komoly csapás az áfacsalóknak, akik különösen az élelmiszeriparban vannak jelen.

Szanyi Tibor elmondta, becslések szerint az áfacsalások 50-150 milliárd eurós kárt okoznak a tagállamok költségvetéseinek.

Megjegyezte, a magyar kormánynak sem kell kétségbe esnie azért, mert csökkentenie kell a 27 százalékos általános áfakulcsot, ugyanis az áfacsalások visszaszorulása bőven behozza a bevételkiesést. Az áfacsökkentés lenne az igazi családtámogatás - tette hozzá.

Az ellenzéki képviselő azt mondta, a jelentést az EP több mint 80 százalékos többséggel fogadta el, és támogatja az Európai Bizottság is. Várakozásai szerint - mondta -, a jogszabály-tervezetet megszavazza a tanács is, amely súlyozott többségi döntéssel határoz ez ügyben.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések