Hirdessen itt

Miniszterelnök-jelöltségből a süllyesztőbe

Mesterházy Attilától Szigetvári Viktoron, Botka Lászlón és Szél Bernadetten át Vona Gáborig sokan próbálkoztak.
Szél Bernadett LMP-ből való kilépésével már a sokadik ellenzéki pártvezető vagy korábbi miniszterelnök-jelölt jelentéktelenedhet el. Volt aki a pártját, más a politikát is otthagyta.

A héten újabb fővel bővült az a lista, amelyen olyan ellenzéki vezetők szerepelnek, akik miniszterelnök-jelöltek voltak, de ma már a lehetőségtől is távol kerültek. Nyolc évvel ezelőtt, 2010-ben Mesterházy Attila volt az MSZP kormányfő-jelöltje, így ebben a minőségében volt kénytelen elszenvedni a baloldalt érő megalázó vereséget. Akkor még azonban túlélte a bukást, az MSZP még abban az évben pártelnökké választotta. De hiába vezette négy évig a szocialistákat, a 2014-es választáson a baloldali összefogás vezetőjeként ismét alulmaradt, majd miután az MSZP az EP-választást is elvesztette, lemondott. Azóta „mezei” országgyűlési képviselő.

Nem ő volt azonban az egyetlen a baloldalon, aki így végezte, sőt. Botka László még idáig sem jutott el. Bár 2017 januárjában pártja bejelentette, hogy szegedi polgármesterük lesz az MSZP miniszterelnök-jelöltje, nem jutott el a 2018-as választásig. Botka feltételei a baloldal közös indulásához a többieknél kiverték a biztosítékot, s miután elfogyott körülötte a levegő, 2017 októberében bedobta a törülközőt, és „visszavonult” Szegedre.

AZ MSZP a Párbeszéddel szövetségre lépve végül Karácsony Gergellyel futott neki az országgyűlési választásnak, de ő sem hozott áttörést. Karácsony pedig hiába szerzett listán mandátumot, nem ült be a parlamentbe, helyette maradt Zugló polgármestere. A Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon tanácsadójaként is dolgozó Szigetvári Viktor 2013-ban kilépett az MSZP-ből, majd egyik alapítóként beszállt az Együttbe. A tavasszal önállóan induló pártja miniszterelnök-jelöltje lett, de miután az Együtt még az egy százalékot sem érte el, bejelentette visszavonulását. A jobbikos Vona Gábor az elmúlt három választáson is pártja kormányfő-jelöltje volt, de egyszer sem sikerült közel kerülnie ehhez a poszthoz. A Jobbik sorozatos botrányait követően végül az idei választás után, pártja gyenge eredményére hivatkozva lemondott pártelnöki posztjáról, sőt listás mandátumát sem vette át, gyakorlatilag kivonult a politikából.

Az LMP 2017-ben jelentette be, hogy Szél Bernadettet indítja kormányfő-jelöltként, de pártja csak hét százalékot ért el. A pártjában a választások után elkezdődött fegyelmi eljárások végül őt is elérték. Szél kedden jelentette be, hogy kilép az LMP-ből, annak frakciójából, és független képviselőként folytatja.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések