A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megismételt szavazással fogadta el a pénzmosás megelőzéséről szóló törvénytervezetet a bukaresti képviselőház

Megismételt szavazással sikerült elfogadnia a képviselőházban a bukaresti szociálliberális kormánytöbbségnek szerdán a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről szóló törvénytervezetet.
A jogszabály a pénzmosás elleni európai irányelvet hivatott beépíteni a romániai joggyakorlatba, ám olyan előírásokat is tartalmaz, amely az RMDSZ és a jobbközép ellenzék szerint ellehetetleníti az egyesületek és alapítványok működését.

Negyven romániai civil szervezet nyílt levélben tiltakozott a tervezet ellen, amely egyebek közt kötelezővé tenné, hogy az egyesületek 30 napon belül bejelentsék a támogatásaik valódi haszonélvezőit, amennyiben ezek kiléte ismert, ha pedig ennek nem tesznek eleget, feloszlathatják őket.

"Ezek az előírások hatalmas bürokráciát vezetnek be, számos esetben megnyomorítják a civil szervezeteket. Az Erdélyben működő több száz magyar civil szervezet is lehetetlen helyzetbe fog kerülni" - magyarázta a Maszol.ro portálnak az RMDSZ fenntartásait Korodi Attila frakcióvezető.

A kormánykoalícióval más esetekben együttműködő RMDSZ-t az is a tervezet ellen fordította, hogy a Szociáldemokrata Párt megpróbálta "lekenyerezni" a parlamenti képviselettel rendelkező kisebbségi szervezeteket - köztük az RMDSZ-t is -, kivonva őket a többi civil szervezetre érvényes előírás hatálya alól.

Első próbálkozásra a voksoláson nem gyűlt össze a tervezet elfogadásához szükséges minősített többség. A kormányoldal az elektronikus szavazatszámláló hibájára hivatkozva kezdeményezte a voksolás megismétlését, amely már eredményesnek bizonyult. Az ellenzék bejelentette: alkotmányossági óvást emel az eljárás ellen.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések