A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hadüzenetet küldtek az olaszok Brüsszelnek

Luigi Di Maio olasz kormányfőhelyettes szerint teljesen felesleges vitázni Brüsszelell, hiszen jövő májusban egy teljesen új Európai Bizottság lesz az EU élén
Most először történik meg az EU történetében, hogy az Európai Bizottság visszautasította valamelyik tagállam büdzsétervezetét – hangzott el Kossuth Rádió csütörtöki adásában.

Brüsszel több levélben figyelmeztette a római kormányt, hogy nem felel meg az uniós kötelezettségeknek, a stabilitási és növekedési paktum előírásainak az olasz költségvetési tervezet, amelyet az új olasz kormány első gazdasági csomagjaként mutattak be – mondta a közmédia római tudósítója.

A tervezet módosítására szólították fel az olasz kormányt

Brüsszel kedden jelezte fenntartásait és a tervezet módosítására szólította fel az olasz kormányt, amelyre november 9-ig adott határidőt. Matteo Salvini belügyminiszter jelezte, hogy akárhány levelet írhat az Európai Bizottság, ez a költségvetési tervezet marad, amelyet még az olasz parlamentnek is el kell majd fogadnia. De ez biztosított, hiszen az olasz kormánynak többsége van a törvényhozás mindkét házában. Az olasz államfő pedig már alá is írta a tervezetet.

Az olasz költségvetés a kormányzati kiadások 2,7 százalékos nominális növekedésével számol, miközben ez nem lehetne több 0,1 százaléknál. A deficitet pedig 2019-ben a bruttó hazai termék 2,4 százalékában szabnák meg, az előző kabinet által vállalt 0,8 százalékkal szemben – hangzott el az adásban.

Nemcsak gazdasági kérdés

„Egyrészt pénzügyi, másrészt politikai kérdésről van szó. Az Európai Unió véleménye szerint Olaszországnak nem növelnie, hanem csökkenteni kellene a költségvetési hiányát, míg Róma egy újfajta gazdasági-pénzügyi politikát kíván bevezetni, és a deficit növelésével a beruházásokat és a befektetéseket serkenteni” – foglalta össze a római kabinet álláspontját a római tudósító.

A Liga és az Öt Csillag Mozgalom vezette római kormány azt állítja, hogy az EU által diktált pénzügyi politika fékezte a növekedést, és a „változás kormánya” Brüsszellel szembeszállva bizonyítja, hogy egy teljesen más politikával el lehet érni azt, hogy egy kezdeti hiánycélnöveléssel 2021-ben a deficit csökkenthető.

Luigi Di Maio kormányfőhelyettes szerint teljesen felesleges vitázni a kérdésről, hiszen jövő májusban egy teljesen új Európai Bizottság lesz az EU élén, így az olaszoknak nem kell aggódniuk.

Matteo Salvini belügyminiszter október 23-án Rómában, a magyar nagykövetség fogadásán vett részt. Ez az első alkalom, hogy magas rangú olasz politikus részt vett egy magyar nemzeti ünnep alkalmából tartott megemlékezésen, ami mindenképpen jelentős politikai szempontból – fogalmazott a közmédia tudósítója.

Augusztus 26-án Orbán Viktor milánói látogatását is hasonlóan hatalmas sajtóérdeklődés övezte – tette hozzá.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések