Hirdessen itt

Grezsa: folytatódhat a határon túli óvodák felújítási programja

A határon túli óvodák felújítási programjának lehet egy harmadik lépcsője, a döntés még ősszel a kormány elé kerülhet - mondta a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztos az MTI-nek pénteken a szlovákiai Nagymegyeren, a 8. Önkormányzati Szabadegyetemen.
Grezsa István hozzátette, a programot a bölcsődék és a kisiskolák fejlesztésével kellene bővíteni. Úgy vélte, az óvodafejlesztési program 2020-as befejezése után tartós és jó látható nyomot hagy majd a magyar óvodapedagógai rendszeren.

Az államtitkár szerint Felvidék pozitív megkülönböztetést élvezett a határon túli óvodafelújítási program forrásainak odaítélése során, a 38 és fél milliárd forintos keretösszegből 11 és fél milliárd forintot kapott meg.

"Ennek az az oka, hogy Felvidéken látunk olyan komoly tartalékokat, melyből lehet növelni a magyar óvodákba íratható gyerekek létszámát. A program során a térségben 150 óvodát újítanak fel, illetve 36 új intézmény jön létre, ezek főleg egyházak közreműködésével" - mondta Grezsa István.

Az óvodaátadások során szerzett tapasztalatairól a miniszteri biztos elmondta, Magyarországon magától értetődő a bölcsődei rendszer megléte, azonban a környező országokban ez nehezen elérhető.

Grezsa István hozzátette, magyar kormány által támogatott óvodafelújítási program csak a körülményeket teszi jobbá, a nevelés minősége az intézményeket fenntartó közösségeken múlik.

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program célja, hogy minden Kárpát-medencében születő magyar gyermek anyanyelvi képzésben részesülhessen. A 38,5 milliárd forint keretösszegű programot két ütemben hajtják végre 2020. december végéig, az összegből 33 milliárd forintra már szerződést kötöttek.

A fejlesztések 1641 intézményt és több mint 47 ezer külhoni magyar gyermeket érintenek, számukat a program végére szeretnék 60 ezerre növelni. 

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések