Hirdessen itt

Életbe lépett a kisebbségeket korlátozó törvény Romániában

Október elsejétől kezdődően megtarthatják a román órákat a magyar elemi iskolák tanítói, de pénzt már nem kapnak ezért - tájékoztatott pénteken a Maszol.ro portál, mely szerint "aknát hagyott maga után a múlt héten lemondott Valentin Popa oktatási miniszter". 
A minisztérium ugyanis július 27-én elfogadott 4165-ös rendelete szerint októberre már nem utalják ki a kisebbségi nyelveken oktató tanítóknak a román nyelvórák megtartásáért járó juttatást. A minisztérium korábban túlórákként könyvelte el és fizette ki a kisebbségi iskolákban megtartott román órákat, melyek többletterhet rónak az ilyen tanintézetekben dolgozó tanítókra. A kisebbségi nyelveken oktató iskolákban ugyanis az anyanyelvi írás, olvasás, kommunikáció és irodalom órák mellett tanítják a román nyelvet is, mely  a román iskolákban az anyanyelv oktatásának számít. 

Asztalos Csaba az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke a portálnak elmondta: hivatalból kivizsgálják a diszkriminációgyanús rendeletet. A testület október 15-i ülésére behívták az Oktatási Minisztérium képviselőit. Asztalos azért tartotta diszkriminációgyanúsnak a rendeletet, mert az sérti az "azonos munkáért azonos bér"- elvét. 

Szabó Ödön parlamenti képviselő, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) oktatási szakpolitikusa elmondta: a módosításra azért csak most derült fény, mert a magyar tanítóknak a vakáció idejére, és szeptemberre sem jártak a plusz összegek. Szeptemberben a Valentin Popa miniszter által kezdeményezett, időközben hatálytalanított kormányrendelet-cikkely szerint a román órákat sem tarthatták meg, és értelemszerűen túlórapénz sem járhatott ezért. Szabó Ödön szerint az RMDSZ jövő héten egyeztet a minisztériummal a jogsértő rendelet visszavonásáról. A politikus megjegyezte: gondot jelenthet, hogy a tárcát egyelőre ügyvivő miniszter vezeti.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) országos elnöksége pénteki állásfoglalásában "centenáriumi ajándéknak" nevezte a magyar tanítók hátrányos megkülönböztetését, és felszólította a döntéshozókat, hogy sürgősen vonják vissza az ezt előíró miniszteri rendeletet. Az EMNP szerint e rendelet is "jól bizonyítja: a bukaresti döntéshozók másodrendű állampolgárokként tekintenek a Romániában élő őshonos kisebbségek tagjaira".

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések