A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Dinamikusan nő a gazdaság: többlettel zárt az államháztartás

A gazdaság teljesítményének eredményeként emelkedő költségvetési bevételek változatlanul biztosítják az államháztartás stabilitását, miközben lehetővé teszik az egyes társadalompolitikai célok megvalósítását, valamint a hazai és uniós fejlesztések finanszírozását. Az év egészére nézve a kormány továbbra is négy százalék feletti gazdasági bővüléssel és 2,4 százalékos GDP-arányos hiánycéllal számol.
Kiegyensúlyozott és dinamikus növekedési pályán van a magyar gazdaság, amit egyértelműen bizonyít, hogy az idei második negyedévben 4,9 százalékkal bővült a hazai GDP. Ehhez a kormány gazdaságpolitikai intézkedései döntően járultak hozzá: a hatéves bérmegállapodás, a foglalkoztatáspolitikai és gazdaságfehérítő lépések, melyeknek köszönhetően a költségvetés bevételei jelentősen emelkednek – tájékoztatott a Pénzügyminisztérium.

Közölték, ennek nyomán az idei év január-szeptembere között az általános forgalmi adóból (áfa) származó bevételek 377,9 milliárd forinttal, a jövedéki adóból származó bevételek 77,3 milliárd forinttal, a személyi jövedelemadóból származó bevételek 188,5 milliárd forinttal, a biztosítottak által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékok pedig 205,3 milliárd forinttal haladták meg az előző év azonos időszakának adatait. A bevételi oldalról kiemelhető még, hogy 2018 szeptemberében 157,9 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, ezzel mintegy 341 milliárd forintra emelkedett az első kilenchavi uniós bevétel összege. Az év hátralévő részében több százmilliárd forint várható Brüsszelből. A kiadások között továbbra is jelentős tételt jelentenek az olyan uniós kiadások és a hazai forrásból megvalósuló fejlesztések támogatása, mint például a Modern Városok Programja, vagy az Egészséges Budapest Program.

A pénzügyi tárca kifejtette: az államháztartás központi alrendszere 2018. szeptember végéig 1496,5 milliárd forint deficittel zárt. Ezen belül a központi költségvetés hiánya 1542,9 milliárd forint volt, az elkülönített állami pénzalapok 24,4 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 22,0 milliárd forintos többletet mutattak. Idén szeptemberben a központi alrendszer 149,8 milliárd forintos többletet ért el, mely nagyságrendileg megegyezik a bizottság által a nemzeti büdzsébe szeptember hónapban átutalt összegekkel.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések