A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az EU egy évvel meghosszabbította a Burundival szemben bevezetett szankciókat

Az Európai Unió (EU) külügyi tanácsa írásbeli eljárás keretében úgy határozott, hogy egy évvel, 2019. október 31-ig megújítja a Burundival szemben hozott korlátozó intézkedéseket.
Az uniós tanács tájékoztatása szerint a 2015 októberében hozott intézkedések az Európai Unió területére való beutazási tilalmat és a pénzeszközök befagyasztását foglalják magukban négy olyan ember esetében, akik az EU megítélése szerint "tetteikkel veszélyeztetik a demokráciát", illetve akadályozzák a jelenlegi válság politikai rendezését Burundiban. Ilyen tettnek minősülnek különösen az erőszakos cselekmények, az elnyomás, az erőszakra való felbujtás, valamint az emberi jogok súlyos megsértése.

"Az Európai Uniót továbbra is mélyen aggasztja az emberi jogi helyzet Burundiban, amely elfojt minden, a kiegyezést, a békét és a jogérvényesülést célzó kezdeményezést" - fogalmaztak.

Az EU felhívta a figyelmet arra, hogy az afrikai országban folytatódnak a törvénytelen kivégzések és az önkényes letartóztatások. Aláhúzták, kizárólag konszenzuson alapuló, a békét és megbékélést célzó - 2000-ben aláírt - arushai megállapodás és a burundi alkotmányt tiszteletben tartó párbeszéd teszi lehetővé a válság olyan tartós politikai megoldását, amely biztonságot és demokráciát teremt minden burundi számára.

Az erőszakos cselekmények és a fegyveres támadások 2015 áprilisa óta megszaporodtak Burundiban, miután Pierre Nkurunziza elnök bejelentette: harmadszor is pályázik az államfői tisztségre. Az ellenzék szerint ez alkotmányellenes volt, és megsértette a polgárháborút 2005-ben lezáró békemegállapodás rendelkezéseit. Nkurunzizát újraválasztották, de több ellenzéki csoport fegyvert fogott ellene. Azóta emberek százai estek áldozatául gyilkosságoknak, amelyeket jogvédő szervezetek a biztonsági erők és a kormánypárt ifjúsági szervezetének számlájára írtak. Az erőszak miatt több százezren menekültek át a szomszédos országokba.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések