A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Augusztusban csökkent a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben

Augusztusban a várt növekedés helyett csökkent havi bázison a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben az Európai Unió statisztikai intézete az Eurostat szerdán közzétett jelentése szerint.
Augusztusban a júliusihoz képest szezonális kiigazítással 0,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelem volumene az euróövezet 19 tagállamában, nem változott viszont az Európai Unió 28 tagállamában.

Az előző hónapban, júliusban az euróövezetben 0,6 százalékkal, az EU-ban 0,2 százalékkal csökkent havi bázison a kiskereskedelmi forgalom volumene. 

Éves összevetésben naptári kiigazítással az euróövezetben 1,8 százalékkal, az EU-ban 2,4 százalékkal nőtt augusztusban a kiskereskedelmi forgalom volumene. 

A piac az euróövezetre a kiskereskedelmi forgalom 0,2 százalékos növekedését várta havi bázison és 1,7 százalékos növekedését éves bázison. 

Havi bázison a legnagyobb mértékben, 1,2 százalékkal Lettországban csökkent a kiskereskedelmi forgalom augusztusban. Lengyelországban és Franciaországban 0,7 százalék, Finnországban 0,6 százalék volt a havi csökkenés. A legnagyobb havi növekedést augusztusban Svédországban regisztrálták, 1,2 százalékosat. Portugáliában 1,1 százalék, Magyarországon, Írországban és Szlovéniában pedig 1,0 százalék volt a havi növekedés.

A legnagyobb éves növekedést augusztusban Írországban regisztrálták, 7,9 százalékosat. Litvániában 7,4 százalékkal, Magyarországon 6,8 százalékkal, Lengyelországban 6,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az idén augusztusban a tavalyihoz képest. 

A kiskereskedelmi forgalom éves bázison csak Máltán csökkent augusztusban, 2,1 százalékkal.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések