Hirdessen itt

A kormány 2020-ig 60 milliárd forintot fordít a nemzeti parkok fejlesztésére

A kormány 2020-ig 60 milliárd forintot fordít a nemzeti parkok és az ökoturizmus fejlesztésére, valamint a magyarországi természetvédelmi helyek bemutatásának javítására - mondta Rácz András, az Agrárminisztérium (AM) környezetügyért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, az "Év Ökoturisztikai Élménye 2018" cím átadásán. 
Az államtitkár hozzátette, a 60 milliárd forinton belül 4,5 milliárd forintos keretösszeggel a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) szolgálja az ökoturizmus fellendítését. A pályázatok segítségével hiánypótló beruházások valósulnak meg, így látogatóközpont épül Dömösön a Dunakanyarnál, a Kis-Balatonnál, valamint ebből a pénzből fejlesztik a szarvasi állatkertet is, amelynek jellegzetessége, hogy kizárólag a Kárpát-medencében honos állatokat mutatja be.

Rácz András elmondta, hogy az Agrárminisztérium a Magyar Turisztikai Ügynökséggel (MTÜ) együttműködve hirdette meg az "Év Ökoturisztikai Élménye 2018" című pályázatot.

A felhívásra 21 szervezet 33 pályázatot nyújtott be az MTÜ helyszínen kiadott közleménye szerint. A pályázatok elbírálásánál fontos szempont volt a környezettudatosság és a családbarát szemlélet.

A jelölteket négy kategóriában díjazták. Élmény a helyiekkel kategóriában az Írottkő Natúrparkért Egyesület és Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság: Miénk itt a rét! rendezvénye, az Élmény a családnak kategóriában pedig a Budakeszi Vadaspark Nonprofit Kft. kapta meg az Év ökológiai élménye címet. 

Élmény korlátok nélkül kategóriában - ahol azt figyelték, hogy a pályázó mennyire figyel a fogyatékkal élő emberek igényeire - a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Jeli rododendronvirágzás című kezdeményezése, a Digitális ökoélmény kategóriában pedig a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Tettyei Mésztufa-barlangja nyerte el a kitüntető címmel járó oklevelet.

A kategóriák győztesei korlátlan ideig használhatják az "Év Ökoturisztikai Élménye 2018" címet - olvasható az MTÜ közleményében.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések