A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A Fidelitas tájékoztató kampányt indít az elítélt szegedi városvezetők ügyében

A Fidelitas tájékoztató kampányt indít a hűtlen kezelés miatt első fokon elítélt szegedi városvezetők ügyében - jelentette be az ifjúsági szervezet helyi vezetője csütörtökön a Tisza-parti városban.
Korponyai Ernő a városháza előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a szegedieknek tudomást kell szerezniük arról, hogy a várost elítéltek vezetik. Ezért a Fidelitas valamennyi szegedi háztartásba szórólapot juttat el az ügyről.

A politikus felidézte, hogy a Gyulai Járásbíróság október elején felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Botka László három bizalmasát és közvetlen munkatársát, Mózes Ervin címzetes főjegyzőt, Solymos László alpolgármestert, valamint a polgármesteri kabinet vezetőjét. Emellett milliárdos bűncselekmények gyanúja miatt már több mint egy éve letartóztatásban van Czeglédy Csaba, a bíróság pedig elrendelte az "udvari beszállító" Szeviép egyik korábbi vezetőjének bűnügyi felügyeletét is.

A gyulai ítéletet napján a Fidesz arra kérte Botka Lászlót, hogy mentse fel a munkavégzés alól elítélt bizalmasait. A polgármester ezt nem tette meg, ezért a Fidesz-KDNP rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte, az ülést azonban a baloldal bojkottálta. A Fidesz és a KDNP megrendelésére közben közvélemény-kutatás is készült, ez alapján a válaszadók 83 százaléka szerint nem vezethetik olyanok Szegedet, akiket hivatali munkájukkal összefüggésben börtönbüntetésre ítélt a bíróság - tudatta az elnök.

Azzal, hogy az elítéltek még mindig pozíciójukban vannak, Botka László szembement a szegediek akaratával - hangsúlyozta Korponyai Ernő. Úgy fogalmazott: "ez azt mutatja, a szocialisták nem Szegedért élnek, hanem Szegedből akarnak megélni". 

A Gyulai Járásbíróság október 2-án a Szegedi Közlekedési Kft. két korábbi vezetőjét, valamint a cég korábbi parkolási üzletág-vezetőjét társtettesként, Szeged címzetes főjegyzőjét, egyik alpolgármesterét, valamint a polgármesteri kabinet vezetőjét felbujtóként jelentős, illetve nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettében mondta ki bűnösnek. A vádlottakat a bíróság hat és tíz hónap közötti végrehajtásában egy évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta.

A bíróság megállapította, hogy a vádlottak 2008 és 2012 között 307 ingyenes parkolóbérletet biztosítottak természetes és jogi személyeknek úgy, hogy erre képviselő-testületi felhatalmazásuk, vagy egyéb jogszabályi alapjuk lett volna. Olyan személyek is részesültek ingyenes parkolóbérletben, akik semmilyen kapcsolatban nem álltak az önkormányzattal.

Az ügyészség súlyosbítás érdekében jelentett be fellebbezést, és kérte, hogy a másodfokon eljáró Gyulai Törvényszék a Szegedi Közlekedési Kft. korábbi irányítóit tiltsa el a gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól. A vádlottak nem vettek részt a tárgyaláson, védőik bűncselekmény hiányában történő felmentés érdekében jelentettek be fellebbezést.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések