A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Váratlan fordulat az osztrákoknál. Interjút adott a kancellár

Mégsem akarja kizáratni a Fideszt a néppártból Sebastian Kurz.
Kurzcal, Merkellel, Macronnal nézhet farkasszemet Orbán Viktor ma este, Salzburgban a EU-csúcson először találkozik uniós kollégáival a Sargentini-jelentés elfogadása után. Az előzetes nyilatkozatok szerint még nem élesítik a 7-es cikkelyes eljárást Magyarország ellen. A házigazda Kurz a Standard interjújában már nem forszírozta a Fidesz kizárását az Európai Néppártból.

Ma este Salzburgban az informális EU-csúcson még nem élesítik a Magyarország elleni 7-es cikkelyes eljárást, de most találkozik Orbán Viktor először uniós kollégáival, akikről a Sargentini-jelentés megszavazása után a kormányoldalon elég sok szó esett. A házigazda Sebastian Kurzról különösen, a Die Presse információi szerint a miniszterelnök zárt ajtók mögött “megbízhatatlan labancnak” nevezte Velencén az osztrák kancellárt, a Fidesz-frakció kihelyezett ülésén. Szijjártó Péter az ATV Egyenes beszédben elmondta, hogy személyesen hívta fel az osztrák kancellárt a szavazást követően. Más tagjai a kormánynak egy bonyolult körmondatban a hálátlansággal összefüggésben említették a nevét és a “sógorságot”. Orbán Viktor nyilvánosan csak annyit mondott róla, hogy „még fiatalember, aki belekeveredett ebbe a zűrös vitába”.

A pálfordulását, azt, hogy nyíltan egyetértett a Sargentini-jelentés megszavazásával, a Magyarország elleni eljárás elindításával – sőt, azt mondta, hogy ez esetben fel kell függeszteni a Fideszt a Néppártban -, a kormányban nem értették. Hiszen előtte pár nappal egy néppárti tanácskozáson éppen ő védte meg Orbán Viktort és Magyarországot egy CDU-s képviselő bírálatával szemben. Azt, hogy megváltoztatta a véleményét, azzal magyarázták a fideszesek, hogy “Berlinből leszóltak Bécsbe”. Nem mondtak ilyet, de a sorok között-mögött az volt kiolvasható, hogy Kurz Merkel nyomására/hatására változtatott eredeti álláspontján. Orbán Viktor a strasbourgi sajtótájékoztatóján is azt mondta kedd este, még a néppárti frakcióülés előtt, hogy a nyilván megszavazzák majd a Sargentini-jelentést, mert “már megjött Berlinből az utasítás”.

Kurz a mai EU-csúcs előtt interjút adott a bécsi Der Standardnak, és enyhülni látszik.  Azt világossá tette, hogy azért támogatta a Magyarország elleni eljárást, mert szerinte nem lehet “mazsolázni”, a jogállamiság és az alapvető jogok esetében nincs alkunak helye, és meg kell vizsgálni, jogosak-e a vádak. De szerinte a Sargentini-jelentés megszavazása az Európai Parlamentben nem egy ítélet, nem egy bizonyíték, hanem egy párbeszéd kezdete Orbán Viktorral. Arra, hogy az eljárás mit jelent abból a szempontból, hogy a Fidesz a keresztény-konzervatív pártcsaládnak, az Európai Néppártnak a tagja, Kurz a Standardnak úgy reagált: az eljárásnak nincs kihatása a Fidesz tagságára. Ez a párbeszéd folyamatának a kezdete lesz. Ez fordulatot jelent, a Sargentini-szavazás előtt egyetértett azzal, hogy  ha elindul az eljárás, fel kell függeszteni a Fidesz tagságát a Néppártban.

A ma esti csúcson a munkavacsora  fő témája a migráció lesz. Sebastian Kurz az elmúlt napokban Berlinben, Párizsban, Madridban és Rómában is tárgyalásokat folytatott a migrációs politikáról, a határőrizet megerősítéséről Merkellel és Macronnal is találkozott.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések