A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Több mint 4 millió gyereket fenyeget az éhhalál Jemenben, amit a nyugati támogatással rombolnak le a szaudiak

Az éhhalál fenyeget több mint 4 millió gyermeket Jemenben. A háború sújtotta ország legfontosabb kikötőjét elvágták a fővárostól, így nem jutnak el az éhezőkhöz az élelmiszersegélyek. 400 ezer kiskorú már most annyira súlyosan alultáplált, hogy bármikor belehalhat – az ENSZ gyermek-segélyező szervezete szerint.
Szaúd-Arábia vezette arab koalíció június 13-a óta bombázza Jemen legfontosabb kikötővárosát, amin keresztül eddig az élelmiszer-segélyek 80 százaléka érkezett a háború sújtotta országba.

Az offenzívában szárazföldi erők is részt vesznek, ezek a csapatok mostanra elfoglalták a Hodeidát a fővárossal összekötő utat, vagyis teljesen elvágták a humanitárius szállítmányok útját. A nemzetközi segélyszervezetek szerint ezzel több mint 4 millió gyermek élelmiszer-ellátását veszélyeztetik.

Az ENSZ gyermekeket segítő alapja, az UNICEF szerint már így is csaknem 2 millió alultáplált gyermek van Jemenben, többségüket az éhhalál fenyegeti.
„Az alultápláltság továbbra is veszélyezteti a gyermekeket. Az országban 1,8 millió alultáplált gyermek van a becsléseink szerint. Közülük 400 ezren súlyosan alultápláltak, ők nap mint nap az életükért küzdenek” – jelentette ki az UNICEF jemeni megbízottja.
Van olyan vidéke Jemennek, ahol a helyiek egyetlen tápláléka a főtt szőlőlevél.
„A háború miatt földi pokollá vált Jemen a gyermekeknek. Több mint 11 millió gyermek, a lakosság 18 év alatti részének 80 százaléka humanitárius segítségre szorul. Élelmiszerhiány, betegségek sújtják őket, és az alapvető szolgáltatásokhoz sem férnek hozzá” – mondta a megbízott.
Az arab világ legszegényebb országában, Jemenben 3 és fél éve dúl háború, a régiós hatalmak részvételével. A megbuktatott Al-Hadi ex-elnök erőit a Szaúd-Arábia vezette koalíció támogatja, a húszikat pedig Irán. A Hodeidát támadó szaúdiakat és az Egyesült Arab Emírségeket Amerika fegyverrel, üzemanyaggal, szakértőkkel, kiképzőtisztekkel és helymeghatározó eszközökkel is segíti.

Annak ellenére is, hogy az arab koalíció légicsapásai bizonyítottan civileket vesznek célba – legutóbb az észak-jemeni Szaada kormányzóságban egy iskolabuszt bombáztak le, 40 gyermeket meggyilkolva.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések