A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Széthullik a rendszer! Újabb német város lázadt fel Merkel ellen

Mintegy 500 ember tüntetett vasárnap este a németországi Köthenben, ahol előző éjjel meghalt egy német férfi, miután összetűzésbe keveredett két afgánnal.
A szász-anhalti kisvárosban azon a játszótéren gyűltek össze a tiltakozók, ahol a férfi életét veszítette. „Ez egy szomorú nap. De a gyászt dühbe fogjuk átfordítani” – mondta az egyik felszólaló. Mások azt kiabálták: „Ellenállás”, „Mi vagyunk a nép”, „Szemet szemért, fogat fogért”. A demonstráción a rendőrségnek is közbe kellett avatkoznia, írja a Die Presse.

A 22 éves német férfi vasárnapra virradó éjjel vesztette életét egy összetűzés során. A konfliktus akkor kezdődött, amikor két afgán férfi és egy fiatal német nő egy játszótéren összevitatkozott azon, hogy a nő melyiküktől terhes. A vita közben megjelent két német fiatal, akik összetűzésbe kerültek az afgánokkal. Ennek végén az áldozat életét vesztette.




A hatóságok a férfi halálával összefüggésben előzetesen őrizetbe vettek két afgánt. Később azt közölték, hogy a kötheni illetőségű áldozat halálának oka a boncolás alapján “akut szívelégtelenség, amely nem áll közvetlen, ok-okozati összefüggésben a sérüléseivel”. Ezért a hatóságok már nem emberölés, hanem halálos kimenetelű testi sértés gyanúja miatt folytatnak eljárást a két gyanúsított ellen.

Az egyik gyanúsított menekült státuszú, a másik pedig elutasított menedékkérő, akit haza kellett volna toloncolni, de ügyészségi nyomozás folyik ellene.

Zavargások Chemnitzben

Ez már a második, nagy tiltakozást kiváltó bűneset volt Németországban néhány héten belül. Augusztus végén egy iraki menedékkérő késelt halálra egy német-kubai férfit Chemnitz belvárosában. A gyilkosság után több ezren tiltakoztak a város utcáin, a békés civilek mellett szélsőjobboldali csoportok is, amelyek sajtóhírek szerint külföldinek kinéző emberekre támadtak.

Ezt követően antifasiszta és szélsőbaloldali csoportok is utcára vonultak, hogy tiltakozzanak a szélsőjobbos erőszak ellen. A bal- és jobboldal múlt hétvégén is tüntetett, de  a rendőrség hatalmas erőkkel, csaknem kétezer fővel biztosította a helyszínt, így sikerült megakadályozni a konfliktus eszkalálódását.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések