A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Már nagyon sivalkodnak a spanyolok a migránsok miatt: Különös módon azzal érvelnek, mint Magyarország

Meghallgatást tartott a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) legmagasabb fóruma a spanyol hatóságok azon gyakorlatáról, hogy a melillai exklávéba illegálisan érkező bevándorlókat azonnal visszatoloncolják Marokkóba. 
Az ügy előzménye, hogy a két felperes, egy mali és egy elefántcsontparti állampolgár más migránsokkal együtt 2014 augusztusában megpróbált Marokkóból átszökni az országba ékelődő, de spanyol területnek számító Melillába.

A spanyol hatóságok őrizetbe vették, megbilincselték, majd azonnal visszatoloncolták őket Marokkóba anélkül, hogy akár a személyazonosságukat ellenőrizték volna. Később ismét megpróbálták, akkor sikerült a kerítéseken át bejutniuk Spanyolország területére, de végül elrendelték a deportálásukat.

Tavaly októberi elsőfokú ítéletében az EJEB megállapította, hogy a spanyol hatóságok megsértették az Emberi jogok európai egyezményének a kollektív kiutasításról és a hatékony jogorvoslatról szóló cikkeit, és ezért fejenként 5000 euró kártérítést ítélt meg a panaszosoknak. Madrid fellebbezett a döntés ellen. Leon Cavero a madridi kormány képviseletében aláhúzta, hogy az érintettek biztonságos országból érkeztek, egyértelműen gazdasági okokból, ezért nem is vonatkozik rájuk a visszaküldés tilalmának elve.

Rámutatott, hogy Melilla és Marokkó határán van törvényes lehetőség menedékkérelem benyújtására, de ők ezzel nem éltek. Továbbá hozzátette, hogy Spanyolországnak kötelessége megvédeni a határait. Végezetül pedig aggodalmát fejezte ki, hogy mostani ítéletével a bíróság bátorító üzenetet küldhet az embercsempész-hálózatoknak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések