Hirdessen itt

Ismeretlenek rakétákat lőttek ki egy repülőterére

Ismeretlen támadók három Katyusa-rakétát lőttek ki a dél-iraki Bászra repülőterére szombaton.
A repülőtéri illetékes azt mondta, nem tudják ki állhat a rakétatámadás mögött. A repülőtér ad helyet az Egyesült Államok bászrai konzulátusának is. Az illetékes közlése szerint a támadásban senki nem sérült meg, és az nem okozott fennakadást a repülőtér forgalmában sem.
A napok óta tartó bászrai zavargás évek óta a legsúlyosabb konfliktus Irak síita többségű, olajban gazdag déli részén. A népharag a választásokat követő kormányalakítási nehézségek miatt robbant ki.
A tüntetők mindenekelőtt a silány közszolgáltatások, a magas munkanélküliség, valamint a korrupció miatt vonultak utcára, és haragjukat a szomszédos Irán ellen fordították, a politikai fejleményekre gyakorolt erőteljes befolyását okolva bajaikért.
Ali asz-Szísztání, az iraki síita közösség legtekintélyesebb ajatollahja az iraki politikai vezetőket okolta a bászrai zavargásokért, sürgette az új kormány felállítását, és elítélte a tüntetők ellen alkalmazott erőszakot. Irakban májusban tartottak választásokat, de még mindig nem alakult meg az új kormány.
Irán pénteken vandál és kegyetlen tettként ítélte el konzulátusa felgyújtását. A közlés szerint a diplomáciai képviselet teljesen leégett. Az iszlám köztársaság a történteket követően lezárta a Bászrától 15 kilométerre keletre található Salamcse nevű határátkelőhelyet, és felszólította az iráni állampolgárokat, hogy haladéktalanul hagyják el a forrongó iraki tartományt.
A hétfő óta tartó demonstrációk teljesen feldúlták Dél-Irak legnagyobb városát, és megbénították a közelben található kikötő, Umm-Kaszr forgalmát is. A biztonsági erőkkel vívott összecsapásokban 12 tüntető vesztette életét.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések