Sokkoló, milyen sok cukrot tartalmaznak az egészségesnek hitt joghurtok.
Brit kutatók felmérései alapján a gyerekek kedvencei, a gyümölcsjoghurtok tartalmazzák a joghurtok között a legtöbb cukrot. A leedsi és a surrey-i egyetem vizsgálata öt nagyáruház kínálatában szereplő, több mint 900 féle joghurtra vonatkozott. A megvizsgált joghurtok közül egyedül a natúr és a görög joghurtok nem tartalmaztak a kelleténél több cukrot.
Angliában az a joghurt kaphat zöld jelzést, ami 100 grammonként maximum 5 gramm cukrot tartalmaz. A gyerekeknek szánt joghurtok 100 grammban 10,8 gramm cukrot tartalmaztak, a bio gyümölcsjoghurtban pedig 13,1 gramm cukor volt, ami több, mint négy kockacukornak felel meg.
A Ripost munkatársai a magyar kínálat cukortartalmát is ellenőrizték, és egyes esetekben bizony sokkoló dolgokra bukkantak.
Öt különböző gyümölcsjoghurtot teszteltek, amikben átlagosan 12-13 gramm cukor volt. Összehasonlításképp: ugyanilyen mennyiségű kóla csak 11,2 gramm cukrot tartalmaz. Dr. Dömölki Lívia élelmiszerszakértő szerint ez az eredmény cseppet sem meglepő: a gyümölcsjoghurtokban lévő gyümölcsöknek nincs nagy cukortartalmuk, ezért – annak érdekében, hogy a joghurt édes ízt kapjon – hozzáadott cukrot alkalmaznak.
Ez azt jelenti, hogy egy 200 grammos joghurt fedezi egy felnőtt napi cukorbeviteli igényét, a gyerekek esetén pedig már túl is lépi azt. Ignits Dóra dietetikus szerint a problémára van megoldás.
„Fontos, hogy kerüljük a hozzáadott cukrokat, még a gyümölcsjoghurtok esetében is. Ezért azt javaslom, hogy vegyünk natúr joghurtot, mely fehérjében, kalciumban és káliumban egyaránt gazdag, és tegyünk bele annyi és olyan gyümölcsöt, amennyi és amilyen jól esik.”
0 Megjegyzések