A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az európai történelem és a cigányság története szervesen összekapcsolódik

Európa és a cigányság történelme szervesen kapcsolódik, ezt bizonyítja A cigányság történetének atlasza - Térképezett roma történelem címmel megjelent kiadvány - mondta Németh Zsolt (Fidesz-KDNP), az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke, a Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány alapítója a kötet keddi budapesti bemutatóján.
Németh Zsolt univerzális értékű munkának, a cigányság fontos kultúrtörténeti fejezetének nevezte Bereznay András kötetét, amely a Méry Ratio Kiadó gondozásában jelent meg.

Bereznay András negyven éve Londonban élő térképész, történész.

Az atlasz megmutatja, hogy mennyire nem regionális kérdés a cigányság ügye, hiszen történetileg behálózza az egész európai kontinenst - mondta.

Németh Zsolt kiemelte, a "történelmi tudat és az identitás kérdése elválaszthatatlan a térképektől". 

Az atlasz megszületése a cigányság identitásának szempontjából mérföldkő - jelentette ki.

Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára közölte: egyeztetések folynak arról, hogy minél több iskolában legyen a kötetből.

Bereznay András elmondta, hogy az atlasz nem saját kutatásainak eredménye, az ő érdeme az adatok "térképre vitele". 

A kötet 52 térkép és a hozzá tartozó magyarázószöveg segítségével mutatja be a romák történetét, kultúráját és sorsát.

Az atlasz érdekessége, hogy a cigány múlt eseménytörténete mellett bemutatja a roma kultúra és a szociális közeg változásainak jelentősebb momentumait is - olvasható az ismertetőben.

A könyvbemutatót a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. és a Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány szervezte.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések