Hirdessen itt

Az EU 1,5 millió euró segélyt juttat az indonéziai földrengés és szökőár sérültjeinek

Az Európai Unió 1,5 millió euró (mintegy 480 millió forint) sürgősségi segélyt bocsát az indonéz földrengés áldozatai számára - közölte az Európai Bizottság vasárnap.
Hrisztosz Sztilianidesz humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős uniós biztos közleményében hangsúlyozta, gyors és hatékony segítségre van szükség a hétvégén Indonéziában bekövetkezett földrengés és az azt követő szökőár okozta károk helyreállítási munkálataihoz és a sérültek ellátásához.

Elmondta, az unió szolidaritását kifejező támogatás a legkiszolgáltatottabbakat segíti, és hozzájárul az olyan alapvető ellátások biztosításhoz, mint az élelmiszerek beszerzése, a menedékhelyek kialakítása, valamint a víz-, és az orvosi ellátás fenntartása.

Az Európai Bizottság ezen kívül humanitárius szakértőt küld a helyszínre, valamint a mentésben és kárelhárításon dolgozó szolgálatok rendelkezésre bocsátja az unió Kopernikusz nevű műholdjának képeit - tette hozzá.

Pénteken először egy 5,9-es, majd egy 7,4-es erősségű földrengés rázta meg Celebesz szigetének középső részét, a rengések miatt csaknem három méter magas szökőár alakult ki. A földrengés fészke a felszínhez közel, alig 10 kilométer mélyen volt, Donggala városától mintegy 50 kilométerre északnyugatra. Szombat reggelig több kisebb utórengést regisztráltak. A városban és közvetlen környékén csaknem háromszázezren laknak.

A területet további 170 rengés érte. A legfrissebb összesítések szerint a földrengésnek és az azt követő szökőárnak már 832 halottja és több száz sérültje van.

A hozzávetőleg 17 ezer szigetből álló Indonézia a mintegy 40 ezer kilométer hosszú, úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrű mentén fekszik, ahol az átlagosnál sokkal több a földrengés és a vulkánkitörés. Legutóbb augusztusban pusztítottak sorozatos földrengések az indonéz Lombok és Sumbawa szigeteken, a halálos áldozatok száma meghaladta az ötszázat.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések