A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tőzsde - Pozitív zárás felé tartanak az amerikai indexek

Pozitív kezdés után tovább erősödtek az amerikai tőzsdeindexek pénteken a monetáris szigorítás folytatásáról a Fed elnökétől kapott jelzésre.
A kereskedés délutáni félidejében New Yorkban a DJIA-30 index 0,61 százalék, az S&P-500 index 0,66 százalék, a Nasdaq Composite index 0,86 százalék emelkedést mutatott. 

Az S&P-500 és Nasdaq Composite indexek rekordot állítottak be nap közben, miután a Fed elnöke Jerome Powell a jegybankelnökök konferenciáján Jackson Hole üdülővárosban tartott beszédében leszögezte, a monetáris szigorítás jelenlegi ütemét tartja az amerikai gazdasági növekedés fenntartása legjobb garanciájának, a foglalkoztatás növelésének és az infláció ellenőrzés alatt tartásának. A Fed elnöke beszédével így nem is befolyásolta a kamatpálya alakulásáról kialakult piaci konszenzust. 

Amennyiben az S&P-500 index január 26-i rekord zárása felett fejezi be a pénteki kereskedést, akkor történelmet ír a valaha elért leghosszabb erősödő (bull-run) periódussal. A csütörtöki záráskor az S&P-500 index 0,2 százalékkal, a Nasdaq Composite pedig 0,8 százalékkal állt a hét eleji értéke felett, míg a DJIA közel változatlanul.

A dollárnak a monetáris politika alakulásával összefüggésben bekövetkezett gyengülése az olajárakat is megemelte, ami az energiaipart tette az S&P-500 indexben képviselt 11 gazdasági ágazat legjobban szereplő tagjává, az ágazati mutató 1,3 százalékos erősödésével. A nyersanyagipari ágazat is több mint egy százalékkal erősödött. A 11-ből csak két ágazat gyengült pénteken, a kamatokra érzékeny közüzemi, valamint az élelmiszeripari. Az utóbbit a Philip Morris három százalékos és az Altria két százalékos esése húzta le. 

Az olajár az Irán elleni amerikai szankciók kínálatszűkítő kilátása miatt emelkedett szerdán: a WTI ára 1,61 százalékkal hordónként 68,92 dollárra, a Brent ára szintén 1,71 százalékkal 76,01 dollárra. 

A dollár gyengült, az arany ára pedig ezzel párhuzamosan emelkedett: az eurót 0,76 százalékkal jegyezték erősebben 1,1628 dolláron, az arany ára 1,61 százalékkal unciánként 1213,20 dollárra emelkedett.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések