A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Romlott a gazdasági hangulat augusztusban az euróövezetben

A vártnál nagyobb mértékben romlott augusztusban a gazdasági hangulat az euróövezetben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG EcFin csütörtöki jelentése szerint.
Augusztusban az euróövezetben az előző havi 112,1 pontról 0,5 ponttal 111,6 pontra csökkent a gazdasági hangulatindex (Economic Sentiment Indicator, ESI) a DG EcFin kimutatása alapján. A piac kisebb mértékű csökkenést, 111,9 pontot várt.

Az Európai Unió gazdasági hangulatindexe az előző havival megegyező 112,3 pont lett augusztusban. 

Az üzleti hangulatindex 0,08 ponttal 1,22 pontra, tavaly augusztus óta a legalacsonyabbra csökkent augusztusban az euróövezetben a júliusi 1,30 pontról. A piac kisebb mértékű csökkenés, 1,28 pontot várt augusztusra. Az üzleti hangulat a DG EcFin felmérése szerint elsősorban a cégvezetők rendelésállományról alkotott megítélése miatt romlott, de az exportkilátások és a késztermék készletek alakulása is a vártnál gyengébbnek bizonyult.

A szolgáltatóipari hangulatindex is a vártnál jobban csökkent az euróövezetben, a júliusi 15,3 pont után augusztusban a várt 15,1 pont helyett 14,7 pont lett. Az EU-ban 12,7 pontra csökkent a mutató 13,1 pontról.

A feldolgozóipariban a vártnak megfelelően 5,5 pontra csökkent a hangulatindex augusztusban a júliusi 5,8 pontról. Az EU-ban az index 5,6 pontra csökkent 5,8 pontról.

A kiskereskedelemben viszont javult a hangulat, az index 1,7 pontra emelkedett a júliusi 0,3 pontról. Szintén javulás volt észlelhető az euróövezeti építőiparban, ahol az index 6,4 pontra emelkedett augusztusban a júliusi 5,4 pontról. Az EU-ban 2,0 pontról 4,8 pontra emelkedett a kiskereskedelmi hangulatindex, az építőipari pedig 3,5 pontról 4,4 pontra. 

Az euróövezeti fogyasztói hangulatindex 1,4 ponttal mínusz 1,9 pontra, 15 havi mélypontra csökkent augusztusban az előző havi mínusz 0,5 pontról. Az EU-ban a fogyasztói hangulat mínusz 1,8 pontra, egy éve a legalacsonyabbra csökkent augusztusban a júliusi mínusz 0,7 pontról. A fogyasztói hangulatindex elsősorban a foglalkoztatási kilátások romlása miatt csökkent.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések