A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Pollencsapda méri a levegő koncentrációját Debrecenben

Szemviszketés, orrfolyás, tüsszögés – ezek mind olyan tünetek, amit a parlagfűallergia válthat ki. Épp ezért ha valaki nem mentesíti ingatlanját a gyomnövénytől, pénzbírságra számíthat. Az allergiában szenvedők számára segítség, hogy a városban működő pollencsapda segítségével megtudhatjuk, milyen magas a pollenek koncentrációja az adott időszakban.
Sokaknak okoz kellemetlenséget ebben az időszakban a parlagfű. Allergiás tüneteket válthat ki, aki pedig nem irtja ki a saját portáján, az komoly bírságra számíthat. 

- Ugye a parlagfűvel fertőzött területek esetében a bírság értéke 15 ezer forinttól akár 5 millió forintig is terjedhet. Az idei évben is történt már bírság kiszabása, eddig a legmagasabb bírság 100 ezer forint volt - tájékoztatott Topa Zoltán, a Debreceni Járási Hivatal Élelmiszerlánc- biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztály vezetője.

Debrecen levegőjében magas koncentrációjú a parlagfű, a csalánfélék és az üröm pollenje, valamint a gombaspóra. Ezt a múlt héten mérte az Új Városháza tetején, a lombkorona színt fölött 15 méterrel elhelyezett pollen csapda.

- Levegőt átszívja egy ragasztószalaggal ellátott tekercsre, amit közben egy óraszerkezet forgat, így folyamatos mintavétel történik hét napon keresztül. Ezt a tekercset utána levesszük, elküldjük Pestre az országos közegészségügyi intézetbe - magyarázza Bató Zsolt, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Mérőközpontjának minőségirányitási vezetője.

A felküldött mintákat biológusok vizsgálják, és részletesen elemzik.Az eredmények egy hétre visszamenőleg megtalálhatóak az interneten, az Országos Közegészségügyi Intézet oldalán.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések