A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nőttek az albérletárak Debrecenben, a határ a csillagos ég

Debrecen frekventált helyein legalább 90 ezer forintos bérleti díjjal kell számolni.
Debrecenben a legolcsóbb kiadó lakás havi bérleti díja körülbelül 65 ezer forintra tehető, a felső határ pedig a csillagos ég – tájékoztatta a Naplót Csernyik Sarolta, a Palmer Ingatlanközvetítő Iroda tulajdonosa.
 – A felvételi ponthatárok kihirdetése óta elmondható, hogy mintegy 10 százalékkal emelkedtek az albérletárak. A leg­frekventáltabb helyek a belváros, a Nagyerdő, az egyetem, az Újkert, a Vénkert, a Libakert, valamint a különböző campusok környéke – ezeknél mintegy 90 ezer forintos havi bérleti díjjal kell számolni.
 A hallgatóknak nagyon fontos a kényelem, úgy keresnek albérletet, hogy az egyetemet néhány perces sétával megközelíthessék. Jelenleg a legtöbb kiadásra kínált ingatlan az egyetemistákra fókuszál.
Jelenleg a legtöbb kiadásra kínált ingatlan az egyetemistákra fókuszál, de vajon milyen esélyekkel indul az, aki már nem az iskolapadot koptatja?

A legkeresettebbek a több különálló szobás, modern, gépesített, bútorozott, valamint korszerű fűtési rendszerrel és nyílászárókkal rendelkező ingatlanok – sorolta érdeklődésünkre Csernyik Sarolta, a Palmer Ingatlanközvetítő Iroda tulajdonosa. Hozzátette, Debrecenben nagy az albérletkínálat, így valószínűleg mindenki talál majd magának lakhelyet, ám nem mindegy, mennyire mélyen kell ezért a zsebükbe nyúlniuk. A felvételi ponthatárok kihirdetése után ugyanis, habár rohamos mértékben jelentek meg a kiadó ingatlanok hirdetései a cívisvárosban is, nem könnyű megfelelő lakást találni, ha a fenti kritériumokat is szem előtt tartjuk.

A rezsin spórolna

Egy, a nevét nem vállaló olvasónk még a felvételi pontok kihirdetése előtt kényszerült arra, hogy új albérletet keressen magának. – Nem volt más választásom, hiszen el kellett jönnöm onnan, ahol laktam, a helyemre pedig a tulajdonos egyik rokona költözött. Az albérletkeresésnél a legfontosabb szempont az volt, hogy egyedülállóként ki tudjam fizetni a bérleti díjat, ne legyen távfűtés, illetve ne legyen a lakás nagyon lelakott, érezzem benne magam komfortosan – kezdte kálváriájának történetét a fiatal nő. Elmondta, a kiadó ingatlanokból az alapján szemezgetett, hogy legfeljebb 85 ezer forintot tud a bérleti díjra szánni, ezen felül pedig a rezsiköltséget úgy szerette volna optimalizálni, hogy távfűtés helyett gázkonvektoros lakásba költözne.

Kétes környék

– Több kiadó ingatlant is megnéztem, és azt tapasztaltam, hogy Debrecenben egy garzon-, illetve egy kétszobás lakás nagyjából egy áron van. Viszont nekem két szoba túl sok lenne, ezért a garzonlakásokat részesítettem előnyben. Az egyik kiadó albérlet, amit megnéztem, a hirdetés alapján jónak tűnt. A lépcsőházba belépve azonban borzalmasan nyomasztó érzés fogott el. Megtudtam, az épület eredetileg egy hotelnek épült, ezért voltak hosszú és szűk folyosók. A lakásban sem volt bizalomkeltőbb a helyzet: a mindössze huszon-egynéhány négyzetméteres garzonban a bent lévő bútoroktól csak oldalazva lehetett közlekedni, ezt kínálták 70 ezer forint, plusz rezsiért – mondta el lapunknak olvasónk.

Hozzátette, az éppen eleredő eső miatt még megállt a háztömb előtt, ahol egy idős asszony figyelmeztette, jobb, ha nem költözik a környékre, ugyanis a „balhés” emberek miatt naponta jár ki a rendőrség, a közelmúltban például egy fiatal pár lakását ürítették ki a tolvajok, míg a lakók dolgoztak.

Olvasónk elmesélte azt is, hogy egy alkalommal, amikor egy kiadó lakás után érdeklődött, valószínűleg amiatt utasították el, mert már nem egyetemista. Hiszen amint kiderült, hogy dolgozik, hirtelen a hirdetés „tárgytalanná” vált. De arra is volt példa, hogy egy ingatlanügynökkel nézett meg egy lakást, ami után hiába várta a visszajelzést.

Még jól is járt

– Ez már egy drágább ingatlan volt, mintegy 85 ezer forint plusz rezsi lett volna a havi költsége. A lakás tetszett, volt több jelentkező is, de hiába mondták, hogy fognak, nem szóltak vissza. Másfél hét után én hívtam fel az ingatlanost, hogy mondjon valamit, aki közölte: másnak adták ki a lakást, de ő sem járt jól, mert a tulajdonos meggondolta magát, és inkább eladja az ingatlant, szóval örüljek.

Nem állítjuk, hogy olvasónk története lenne a tipikus példa, azonban az ő esetei mégis adnak némi körképet arról, mire számíthatnak azok, akik albérletet keresnek Debrecenben. Ám az is lehet, hogy ez a pechsorozat nem más, mint szerencsétlen véletlenek egymásutánja.

Rosszat jelent, ha kedvező az ár?

Az is gyanút keltő azonban, ha egy albérletet túl kedvező áron kínálnak.

– Egy közel 50 négyzetméteres lakást hirdettek Debrecen belvárosában 50 ezer forintért, kizárólag egyedülálló nőknek. Gyanúsan olcsónak találtam, de mivel mindenképpen fontos volt, hogy mielőbb találjak egy lakást, én is érdeklődtem. Találkoztam a tulajdonossal, aki közölte, jó szívvel venné, ha néhanapján besegítenék az ő munkájába is, illetve koncertekre, színházba kísérném. A lakást viszont nem tudta megmutatni, arra hivatkozva, hogy más lakik még benne – részletezte olvasónk, hozzátéve, nyilvánvalóan nem élt a „kivételes” ajánlattal.

Egy másik alkalommal pedig egy szintén olcsón kiadó szoba kapcsán derült ki a potenciális lakótársról, hogy erotikus munkás, aki gyakorta felviszi a vendégeit. Olvasónk elmondta, a legtöbb esetben meg tudta tekinteni a kínált ingatlanokat, sőt arra is volt példa, hogy szó szerint nem engedték szabadulni. – Elmentem megnézni egy albérletet, a tulajdonos pedig a legapróbb dolgokat is részletezte, mire kell figyelnem. Hogyan nyissam az ajtót, hogy ne ütődjön a falnak, vagy, hogy hogyan tegyem bele a kulcsot a zárba. Hiába akartam volna eljönni, nem tudtam, folyamatosan szóval tartott. A lakás felújított volt, amit körülbelül 75 ezer forintért kínált, viszont se hűtő, se mosógép nem volt benne.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések