Hirdessen itt

Nébih: Európa-szerte terjed az afrikai sertéspestis

Európa-szerte terjed az afrikai sertéspestis, az elmúlt két hónapban több európai országban is rosszabbodott az afrikai sertéspestis (ASP) járványhelyzet – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) keddi közleményében. Magyarországon eddig csak vaddisznóknál igazolta az ASP jelenlétét a Nébih laboratóriuma.
Az MTI-nek küldött közlemény szerint Magyarországon a betegség házi sertésekre való átterjedésének megakadályozása érdekében kiemelten fontos, hogy az állattartók, vadászok betartsák a járványvédelmi előírásokat.

Meg kell akadályozni, hogy a házi sertések vaddisznóval érintkezzenek. A sertéseket állati eredetű anyagot tartalmazó élelmiszerhulladékkal, moslékkal tilos takarmányozni. Fontos, hogy ha valaki sertésállományában hirtelen lázas megbetegedést, elhullást, vérzéses tüneteket észlel, 24 órán belül értesítse az állategészségügyi szolgálatot.

A tájékoztatás szerint Romániában a legsúlyosabb a helyzet: eddig mintegy 50 ezer sertést kellett leölni. Az ország dél-keleti megyéiben (Konstanca, Tulcea, Ialomita, Braila, Galati), a Duna-deltában és környékén összesen 80 településen több mint 500 háztáji, valamint 3 nagyüzemi állományt számoltak fel a szakemberek. A magyar határhoz közeli Bihar, Szatmár és Szilágy megyében már 14 településen állapították meg az ASP jelenlétét, vaddisznókban és házi sertésekben egyaránt. Ezek közül az egyik kitörés kevesebb mint 10 kilométerre volt Magyarországtól.

Csehországban jelenleg megnyugtató az ASP járványhelyzet. Az idén eddig 28 vaddisznó esetet regisztráltak (az utolsót április végén), amelyek mindegyikét a korábban már korlátozás alá vont területen belül találták.

Ukrajnában egyaránt jelentettek kitöréseket a Duna-delta és Odessza környékén, a fehérorosz határ nyugati részén, valamint az ország középső területein.

Lengyelországban az elmúlt időszakban több mint 1500 vaddisznó és 53 házi sertés esetében igazolták az ASP-t. Immár az érintett területek mindegyikén (Varsó környéke, a Kalinyingrádi területtel szomszédos vidék, illetve az ország keleti határvidéke) növekvő számban fordulnak elő vaddisznókat és házi sertéseket érintő esetek egyaránt. A múlt héten az eddig ASP-vel nem érintett vajdaságban, a Kárpátaljai (Podkarpackie) vajdaság területén is kimutatták a vírust.

A balti államok közül Litvániában és Lettországban a vaddisznó esetek száma nőtt meg jelentősen, több mint 1 500 esetet regisztráltak. Litvániában emellett a házi sertés állományokban is folyamatosan terjed a vírus. A háztáji állományokon túl már egy 2 ezer sertést tartó nagyüzemi gazdaságban is megállapították a betegséget. Észtországban idén csak 200 vaddisznóban igazolták az ASP jelenlétét.

A járvány terjedésének megelőzéséért a lakosság is tehet: a legfontosabb szabály, hogy az utazások alkalmával ne hozzanak magukkal sertéshúst és abból készült termékeket azokból az országokból, valamint EU-s területekről, ahol a betegség előfordul.

Az ASP-vel kapcsolatos aktuális és hasznos információk elérhetőek a Nébih honlapján.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések