Hirdessen itt

Kísérletképpen térítésmentesen írhatnak fel heroint Norvégiában

Norvégiában kezdeményezte a kormány, hogy kísérletképpen térítésmentesen írjanak fel heroint a legelesettebb drogfüggőknek életkörülményeik javítása érdekében.
Pénteki bejelentése szerint a kormány megbízta a közegészségügyi és járványügyi hivatalt, hogy dolgozzon ki javaslatot a kísérleti program megvalósítására, költségeinek felmérésére és arra, hogyan határozzák a programba bevonandók körét. Az észak-európai országban az egyik legmagasabb arányú a kábítószer-túladagolásban életüket vesztők száma.

2015-ben egymillió lakosra 81, túladagolás miatti halálozás jutott Norvégiában, ez a szám abban az évben Észtországban 132, Svédországban pedig 88 volt a kábítószer-fogyasztást és a drogfüggőséget figyelő európai intézet szerint. Az orvosilag ellenőrzött herointerápiát sokan bírálják, támogatóik viszont állítják, hogy a drogfüggők életkörülményei javulnak tőle, csökken a halálesetek száma, valamint a droggal összefüggő bűncselekmények száma is, valamint az ezzel összefüggő költségek nagysága.

Svájcban, Hollandiában és Dániában már alkalmaznak ilyen programot. Norvégiában ha a kísérleti program beindítása mellett döntenek, akkor arra legkorábban 2020 elején kerülhet sor az egészségügyi minisztérium szerint. Az Aftenposten című norvég lap értesülése szerint mintegy 400 embert vonhatnak be a programba.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések