A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Katolikus Társadalmi Napokat rendeznek jövő hétvégén Székesfehérváron

Székesfehérvár - Katolikus Társadalmi Napokat (Kattárs) rendeznek jövő péntektől vasárnapig Székesfehérváron.
Az eseményről tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök azt mondta, az egyház igyekszik szót érteni a társadalommal, üzenetét széles rétegeknek eljuttatni. Ehhez csatornákat kell találniuk a hagyományos, megszentelt helyeken túl is: ilyen a Kattárs, ahol megjelenik nevelési-oktatási munkájuk, karitásztevékenységük, szociális és kulturális küldetésük, a civilekkel való kapcsolatuk is - tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy az egyház küldetéséhez természetesen hozzátartozik a liturgia, ezért a nyitó- és a zárónapon is lesz szentmise, utóbbit Erdő Péter bíboros celebrálja majd a Fő téren.

A püspök reményét fejezte ki, hogy sokan lesznek a programokon, találkoznak az egyház üzenetével és örömhírként fogadják.

Cser-Palkovics András polgármester, a rendezvény fővédnöke szerint Szent István városaként nem kell megindokolniuk, miért mondtak azonnal igent a rendezvényre. Hangsúlyozta, hogy a keresztény értékek nélkül nem is létezne ma a több mint ezeréves Székesfehérvár. A programok izgalmasak, jó szellemiségűek és bemutatják az egyház társadalomért végzett munkáját, amelyről igen ritkán esik szó - mondta.

Hirtling István színművész, védnök úgy fogalmazott: "ma, Magyarország a fesztiválok országa, melyek kizárólag az egyén szórakozását szolgálják, befelé fordítják az embereket, eközben a Kattárs nem nevezi magát fesztiválnak, de egymás felé fordítja az embereket, kinyújtja a segítő és óvó kezet, felemeli az oktató és figyelmeztető ujjat". Rendkívül fontosnak nevezte, hogy a katolikus egyház "kilép a templomból", és a 21. század technikai és kulturális fejlődését követve jó példát mutat, egyfajta demonstrációt tart, felmutatja a hit és a liturgia, valamint az emberi értékek fontosságát.

Ugrits Tamás pasztorális helynök, főszervező azt mondta, hogy a programok az egyház életét mutatják be, azt, amit az év 365 napján végeznek a magyar társadalomért. Jelezte, hogy nemcsak színpadi produkciók lesznek, hanem az egyházmegyei intézményeken keresztül a munkájukat mutatják be, és ettől lesz hiteles a Kattárs.

Jövő pénteken a megnyitó és a nyitómise után a Nem Adom Fel Együttes, majd a Musicolore és a Voice Drops együttes acapellapárbaja várja az érdeklődőket. Szombaton a városházán konferenciát rendeznek Van célunk! Van jövőnk! címmel, de lesznek pódiumbeszélgetések szociális, kulturális, oktatási és teremtésvédelmi kérdésekről, tárlatvezetések a fehérvári székesegyház kincseiből nyílt kiállításon, valamint koncertek a Kaláka zenekar, a Vox Mirabilis kamarakórus, a Corvina Consort, a Tercina együttes és a Chameleon Jazz Trio jóvoltából.

Vasárnap délelőtt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek ünnepi szentmisét celebrál, ezzel zárul a programsorozat.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések