A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Huszadszorra tart nyílt napokat Berlinben a német kormány, megnyitják az újjáépülő császári kastélyt is

Huszadik alkalommal tart nyílt napokat Berlinben a német szövetségi kormány, a hét végén valamennyi minisztérium székházában várják a látogatókat, és két napra megnyitják a német főváros legnagyobb szabású, még készülő kulturális beruházását, az újjáépülő császári kastélyt is.
A Szia politika! (Hallo Politik!) című rendezvénysorozattal a német kormány közvetlen közelből mutatja meg a német állampolgároknak és az érdeklődő külföldieknek, hogy mivel foglalkozik nap mint nap, és a gyakran összetett, elvont ügyeit igyekszik közérthetően bemutatni. 

Így például a közlekedési minisztériumban Andreas Scheuer tárcavezető a korábbi Forma-1-es világbajnok Nico Rosberggel beszélget majd a mobilitás jövőjéről, és a visszavonulása óta az elektromosautó-technológiával foglalkozó sportoló segítségével elektromos meghajtású gokartokat is ki lehet próbálni.

A külügyminisztériumban a többi között Villámrandi Európával (SpeeDate mit Europa) címmel szerveznek beszélgetéseket, amelyeken az európai uniós (EU-) társországokban szolgáló nagykövetek válaszolnak a látogatók kérdéseire, akik akár a tárca válságkezelő központjának munkáját is tanulmányozhatják testközelből. 

A családügyi minisztériumban a gyerekek mellett a szülőknek is kínálnak programokat, a tárca vezetője, Franziska Giffey egyebek mellett az iskolai - gyermekek közötti - lelki és fizikai terror, az úgynevezett mobbing elleni küzdelem lehetőségeiről beszélget velük.

Angela Merkellel is lehet találkozni, a kancellár a hagyományt követve ezúttal is vasárnap délután vezeti körbe a látogatókat a hivatalában.

Szintén hagyomány, hogy a nyitott napokon az újságíróknak szóló kormányszóvivői tájékoztatókat rendező újságíró-szervezet, a Bundespressekonferenz is megnyitja kapuit, és valamennyi miniszterrel tart fórumot, amelyen bárki szabadon feltehet kérdéseket.

A 2019-re tervezett átadás előtt utoljára ismét nyitott napokat tartanak a német állam legnagyobb szabású kulturális építészeti beruházásának területén is. Az 1950-ben felrobbantott egykori császári székhely, a Berlini Városi Kastély (Berliner Stadtschloss) újjáépítését 2013-ban kezdték el. A hét végén be lehet járni az elkészült épületrészeket, a palotaudvarban, az épület egyik tervezőjéről elnevezett Schlüterhofban pedig felújítanak egy második világháború előtti hagyományt, a Berlini Szimfonikusok nyári koncertjének tradícióját. A világhírű együttes szombati hangversenyén a 2019-ben hivatalba lépő új zeneigazgató, Kirill Petrenko dirigál.

A kastély a Berliner Stadtschloss Humboldt-Forum néven születik újjá a 600 millió eurósra (195 milliárd forint) tervezett beruházás révén. Kívül majdnem mindenben az eredeti állapotot állítják helyre, de az épület belseje csak a szerkezetében és a belső udvarok homlokzatának egy részében emlékeztet majd a régihez. 

A 200-szor 120 méteres épület három oldala teljes egészében megörökli a barokk homlokzatot, a keletre néző front viszont Franco Stella olasz építész tervei alapján a rendszerváltás utáni Berlin építészetéhez igazodik. Ez az oldal laikusok szerint leginkább egy irodaházra hasonlít majd, szakértők szerint az olasz racionalista építészet jegyeit mutatja.

A múzeumok szigetén (Museumsinsel) épülő intézmény az első berlini egyetem alapítója, Wilhelm von Humboldt koncepciójaként számon tartott klasszikus német műveltségeszményből kiindulva a tudományos ismeretek termelésének és terjesztésének terepe, a találkozás és véleménycsere fóruma lesz. A Humboldt-Forum 40 ezer négyzetméteres épületben vonják össze a berlini kelet-ázsiai és indiai múzeum egyesítésével létrejött ázsiai múzeum gyűjteményét és a néprajzi múzeum gyűjteményének az Európán kívüli térségekből származó részét, valamint a Humboldt Egyetem könyvtárának és a berlini központi tartományi könyvtárnak a tudománytörténeti gyűjteményét. Az épületben lesz még egy úgynevezett Agora is koncertek, konferenciák számára, két nagy rendezvényterem, valamint vendéglők, kávézók és boltok.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések