A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hatalmas az üzleti szféra bizalma Debrecenben

A város rendkívül gyorsan gyarapodó, fejlődő, nagyon erős gazdaságú, jó perspektívát kínáló hely lesz. Ezt Papp László polgármester mondta a Naplónak arra a kérdésére válaszolva, hogy a BMW-autógyár munkahelyteremtése, a technológia idetelepítése milyen hatással lesz a város életére. 
Mint ismeretes, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Papp László polgármester társaságában jelentette be, hogy a BMW Debrecen mellett építi fel legújabb autógyárát.

A régió központja

– Tavaly októberben látogattak meg bennünket először a BMW befektető tanácsadói, és azóta zajlott az intenzív, sokfordulós tárgyalássorozat. Ennek volt a mai nap a megkoronázása. A mai nappal hivatalosan is a BMW-család tagjává vált Debrecen – tájékoztatta a Naplót Papp László, aki a bejelentést követően nem sokkal közösségi oldalán is megosztotta a hírt, kiegészítve azzal, hogy az autógyár Debrecenbe településével már 2030-ra teljesülhetnek a 2050-re kitűzött célok. Mit is hozhat a városnak, a megyének, a régiónak az új gyár? – tettük fel a kérdést a polgármesternek.

– Debrecen hosszú távon tudja biztosítani a foglalkoztatás, a megfelelő minőségi munka paramétereit a városban, a megyében, a régióban. Így nyugodtan mondhatom, hogy Debrecen a mai bejelentéssel egyértelműsítette: gazdasági és munkaerőpiaci szempontból a régió központjává vált. Vallom azt, hogy ez a döntés nagymértékben dinamizálni fogja a várost, a kultúrától az oktatáson át a gazdaság legkülönbözőbb területéig. Szokták mondani, hogy az adott városban egy autóipari, autógyári munkahely további 2-3 új álláshelyet generál.

Ha a mai bejelentést nézzük, Debrecenben létrejön több mint ezer új munkahely, ami több ezer újabb munkalehetőséget teremthet.”

Szakképzéstől az egyetemig

A polgármester kitért arra is, hogy természetesen az oktatást, az iskolai hátteret is érinti a BMW-autógyár idetelepülése. Elmondta: tárgyalásainak nagyon fontos része volt, hogy a középfokú műszaki, valamint a szak- és a felsőfokú egyetemi képzésben is új területeket kell nyitni. Gyakorlatilag a Debreceni Egyetem műszaki karának a megerősítése a következő évek egyik nagyon fontos feladata és kihívása. Ugyanakkor Debrecen középfokú oktatásában a műszaki szakképzés erősítése, fejlesztése is kiemelt kérdés.

Papp Lászlótól megtudtuk azt is, hogy a gyár a Kismacs és Nagymacs közötti területen lesz, és 2019 őszén kezdi el az építkezést a német cég. A debreceni közgyűlés már korábban elfogadta a szabályozási terv szükséges módosításait. A gyártelepítés további részleteiről folynak a tárgyalások.
– Meg kel nézni az elmúlt években autóipari centrummá fejlődött városokat, Győrt, Kecskemétet, Esztergomot és Szentgotthárdot, hogy azokban milyen fantasztikus fejlődés ment végbe. Ezek sokat profitáltak abból, hogy autógyár települt oda. A szállodaipartól kezdve az oktatáson át, a szolgáltatások területén keresztül lényegében minden szektorban – fogalmazott Papp László, majd emlékeztetett a 2014-ben, a polgármesteri székfoglalójában elmondottakra: a város létszámát növelni kell. – Ez most óriási lökést kap a BMW idetelepülésével – folytatta a városvezető.

– Ha Debrecen lakosságszáma növekszik, akkor a város gazdasági mozgástere, belső piaca is sokkal erősebb lesz. Minden területen érezhetővé válik a dinamikus fejlődése. A kedden bejelentett döntéssel a régióban páratlan gazdasági potenciál jön létre Debrecenben. Ha visszanézzük az elmúlt négy év beruházóinak sorát, látni lehet, hogy a National Instruments fejlesztett, az FAG bővítette a debreceni kapacitását, a Richter megduplázta termelését, új cég jelent meg a szolgáltató szektorban, valamint a Thyssenkrupp, a Krones, a Continental is megtelepedett Debrecenben. Ez utóbbiak közül kettő kötődik is a járműiparhoz.
Ezek a fejlesztések mindegyike mutatja, elképesztően erős a bizalom Debrecen iránt az üzleti szférában”
– vette számba a cívisváros első embere.

Minőségi változás életünkben

– Az elmúlt négy évben Európa legnagyobb vállalatainak vezetőivel volt lehetőségem találkozni a polgármesteri tárgyalóban. Ezeknek a cégeknek a túlnyomó többsége Debrecent választotta befektetési helyszínének. Azt remélem, minden debreceni életében minőségi változás következik az előttünk álló években, évtizedekben, és a hajdúsági megyeszékhely rendkívül gyorsan gyarapodó, fejlődő, nagyon erős gazdaságú és perspektívát kínáló város lesz – hangsúlyozta Papp László.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések