Hirdessen itt

Emléktáblát avattak a negyven éves szolnoki kajak-kenu pálya építőinek tiszteletére

Negyven éve készült el a kajak-kenu versenypálya Szolnokon, s a kerek évforduló alkalmából emléktáblát avattak a létesítmény megálmodóinak és létrehozóinak tiszteletére a megyeszékhelyen.
A Holt-Tiszai Vízisport Telepen rendezett pénteki ünnepségen Rózsa József, az üzemeltető Szolnoki Sportcentrum Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: a létesítmény az elmúlt bő egy évtizedben megvalósult mintegy 300 millió forintos fejlesztés-sorozatnak köszönhetően minden tekintetben megfelel a kor és a sportolók igényeinek, elvárásainak.

Ám a pálya egykori megálmodói és kialakítói nélkül ma nem volna ez a komplexum a sportág legendái, olimpiai, világ- és Európa-bajnokok egyik legnépszerűbb magyarországi felkészülési bázisa és rangos hazai, illetve nemzetközi versenyek színhelye - fogalmazott.

Szabó István alpolgármester az eseményen arról beszélt: az 1973 és 1978 között létrehozott szolnoki kajak-kenu versenypálya megépítői annak idején talán még nem is hallottak a sportturizmusról, ám mégis annak előfutárai voltak. Ma, 40 év múltán ugyanis ez a telep Szolnok egyik legjelentősebb sportturisztikai vonzereje, melynek további népszerűsítése és fejlesztése a helyi önkormányzat stratégiai céljai között szerepel - húzta alá.

Az esemény szervezőinek nevében Boros Béla, az egykori Szolnoki Vízügy SE kajak-kenu szakosztályának vezetője felidézte: a pálya építésének gondolata az 1970-es tiszai nagy árvíz után, Szolnok 900 éves évfordulója alkalmából fogalmazódott meg. A létesítmény a Közép-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság támogatásával készült el és ideális fekvése miatt máig azon kevés pályák egyike Magyarországon, ahol az időjárástól függetlenül reális eredmények születnek.

   Bíró Árpád, a hajdani kajak-kenu szakosztály technikai vezetője, később az egyesület elnöke köszöntőjében emlékeztetett: a kajak-kenu mellett másik három szakosztályt is működtető Szolnoki Vízügy SE fénykorában 650 igazolt versenyzővel büszkélkedett. Erre a tömegbázisra szerény lehetőségekkel gazdálkodva, elhivatott és a sportágat szenvedélyesen szerető emberek építették fel negyven éve a kajak-kenu egyik legjelentősebb hazai fellegvárát Szolnokon - mondta.
A pályán jelenleg is zajlik a kajak-kenusok országos bajnoksága.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések