Hirdessen itt

Elszaporodtak a patkányok több német nagyvárosban

Vészesen elszaporodtak a patkányok több német nagyvárosban, köztük Berlinben és Hamburgban - írta csütörtökön a Bild című német lap.
A veszélyes rágcsálók Berlin néhány negyedében már napközben is gyakran feltűnnek, és nem félnek az emberektől. A patkányészlelések száma 4-5 éve folyamatosan emelkedik, és a patkányirtó akciók száma tavaly először meghaladta a tízezret - mondta a lapnak Sylvia Kostner, a városi egészségügyi és szociális hivatal munkatársa.

A mérgekkel és antibiotikumokkal szemben rendkívül ellenálló és 120 különböző betegség terjesztésére képes állatok azért szaporodtak el Berlinben, mert több a táplálék, ami főleg annak tulajdonítható, hogy a lakosság és a turisták számának növekedésével több a kidobott élelmiszer. Ráadásul az idén a hónapok óta tartó rendkívül száraz és meleg időben többen vannak az utcákon, parkokban, így több a közterületi hulladék is.

A Bild összeállítása szerint számos városban, így Berlinben is "patkányriadó" van. Egy kártevő-mentesítéssel foglalkozó, név nélkül nyilatkozó szakember a lapnak elmondta, hogy a fővárosban minden eddiginél súlyosabb a helyzet, a területen dolgozó cégek túlterheltek, éjjel-nappal dolgoznak. Olyan eset is előfordult már, hogy a rendszerint föld alatti járatokban vagy a csatornarendszerben fészkelő állatok tetőtéri lakásokban jelentek meg.

A probléma nemcsak azért nehezen leküzdhető, mert a mindenevő, akár a papírhulladékot vagy a szappanmaradékot is elfogyasztó patkányoknak a leggyakoribb előfordulási helyükön, a csatornarendszerben nincsen a szaporodásukat gátló természetes ellenségük, hanem azért is, mert irtásukhoz egy sor intézménynek és gazdasági szereplőnek kellene együttműködnie, a csatornázási művektől kezdve a közterület-fenntartó vállalatokon át a házkezelőségekig.

A Németország számos térségét sújtó aszály tovább növeli a bajt. Ezt tapasztalják például Lipcsében. 

"A kevesebb eső miatt szárazak maradnak a csatornarendszerben azok a zugok, amelyekbe a patkányok befészkelhetik magukat" - mondta Katja Glaess, a helyi csatornázási művek munkatársa, rámutatva: a csapadékosabb években ritkította az állományt, hogy az esővíz elárasztotta a csatornákat.

Hamburgban csak az év első hat hónapjában 634 esetben tettek bejelentést patkányok miatt. Az egyik városi kártevő-mentesítő vállalkozás szakembere, Stefan Wulf becslése szerint egy hamburgira már öt patkány jut, ami azt jelenti, hogy nyolcmilliónál is több példányból áll a populáció.

A Kill-Team nevű cég munkatársa hozzátette, hogy a nagyvárosi életmód és a fogyasztói társadalom eleve ösztönzi a patkányok tömeges elszaporodását. 

"Túl sokat szemetelünk, aminek a patkányok nagyon örülnek", az önkormányzatok pedig túlterheltek, és a jogszabályok sem megfelelőek a hatékony rágcsálóirtáshoz - mondta Stefan Wulf.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések