A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Bajnokok Ligája: újoncok és egy nagy visszatérő - ők várják a sorsolást

Szerda este lezárult a Bajnokok Ligája selejtező-sorozata, kialakult a legrangosabb európai kupasorozat 27. idényének mezőnye.
Mielőtt azonban nekifognánk rögtönzött matematika óránknak, a csapatok koefficiensének és kalapbeosztásaik boncolgatásának, érdemes néhány mondatban összefoglalnunk a selejtező-sorozat eseményeit. Hogy rögtön a legfontosabbal kezdjük, nagyon kicsin múlott például, hogy szeptember közepétől nem szoríthatunk 2009 után először magyar klubcsapatnak a BL-főtáblán, a Vidi mindössze egyetlen góllal maradt alul a selejtező playoff-körében a görög bajnok ellen, de mi, itthon az Európa-liga csoportkör miatt sem szomorkodhatunk.

Annál inkább szomorkodhatnak sógoraink, a Salzburg ugyanis tizenegyedik nekifutásra elbukott a BL-kapujában, pedig ezúttal egy jóval esélytelenebb ellenféllel szemben, a belgrádi Crvena zvezda ellen kellett volna kiharcolnia a tavalyi Európa-liga elődöntősnek a továbbjutást, amely ebben a szezonban már jóval nehezebb a kisebb európai bajnokságok aranyérmesei számára. Az UEFA ugyanis kicsit megreformálta a selejtező menetét, így Európa 44 bajnoka közül immáron csupán 4 juthat a főtáblára, ezért is különösen nagy tett, amit a Vidi FC véghez vitt - még ha néha hagyott is némi kívánnivalót maga után a játékuk.

Három újoncot is avatunk idén a Bajnokok Ligájában, a német Hoffenheim, a svájci Young Boys és a szerb Crvena zvezda - angol nevén Red Star Belgrade - is először szerepel a sorozat csoportkörében, "természetesen" mindhárom gárda a negyedik kalapból várhatja a csütörtöki sorsolást. S ha már kalapok. Az UEFA a jól ismert metódus alapján, az úgy nevezett UEFA-koefficiens szerint rangsorolja a csapatokat, s ez alapján osztja be őket a sorsolás előtt négy kalapba.
Az UEFA-koefficiens két értékből adódik össze, egyrészt az úgy nevezett klub-együtthatóból, magyarul a klub korábbi, saját eredményeivel elért pontszámából és a szövetségi klub-együtthatóból, tehát az UEFA versenysorozataiban induló azonos nemzetiségű csapatok által elért eredmények pontszámának 20 százalékából. A koefficiens a csapatok az elmúlt 5 befejezett szezonjában elért Bajnokok Ligája, vagy Európa-liga eredményeinek pontszámra lefordított összege. Egyszerű ez mint az egyszer egy.

Így fordulhat elő az, hogy a sorozatba hat év után visszatérő, 2010-es bajnok Internazionale csupán a negyedik kalapból várhatja a sorsolást, ugyanis a milánói kék-feketék az elmúlt időszakban igazán szürke mellékszereplői voltak az európai kupaporondnak, a 2012/2013-as szezon óta csupán háromszor szerepeltek az Európa-ligában, a legutóbbi, 2016/2017-es idényben ráadásul sikerült elérniük azt a "bravúrt, hogy két győzelemmel és négy vereséggel a Hapoel Beer Sheva, Sparta Praha, Southampton hármas mögött a csoportjuk negyedik helyén zárjanak. Az Inter ezen időszak alatt egyszer sem jutott a legjobb nyolc közé a második számú európai kupában, 2013-ban a Tottenham, 2015-ben a Wolfsburg állította meg őket a nyolcaddöntőben.

Na de térjünk vissza a kalapokhoz. Az elmúlt években már megszokhattuk, hogy az első kalapba Európa hat legerősebb pontvadászatának bajnokai (spanyol, angol, német, olasz, francia, orosz), valamint a BL-címvédő és az Európa-liga győztese kerülnek. Ez az egyetlen kalap, ahol tulajdonképpen nem számít a csapatok UEFA-koefficiense, persze nyilvánvalóan az itt szereplő gárdák kellőképpen magas pontszámmal rendelkeznek, kakukktojás persze akad, mert ha a Lokomotiv Moszkva nem nyerte volna meg az orosz pontvadászatot, 22.500-as pontszámával csak a negyedik kalapba férne be.
A második kalaptól viszont már tényleg az UEFA-koefficiens alapján rendeződnek sorba az együttesek, a legmagasabb pontszámmal a Borussia Dortmund rendelkezik ezen csapatok közül, de meglepő például, hogy a tavaly BL-döntőig menetelő Liverpool csupán a harmadik kalapba fért be, míg a selejtezőből induló Benfica a második csoportban kapott helyet. Ez többek között magyarázható azzal, hogy a portugálok zsinórban kilencedik szezonjukban vannak ott a főtáblán, igaz, tavaly egyedüli csapatként, pont nélkül estek ki a csoportkör után.

Végül nem maradt más feladatunk a csütörtöki sorsolás előtt, mint az, hogy összeállítsunk egy lehetséges halálcsoportot és egy viszonylag könnyedebbet. Ha a bolygók úgy állnak, összejöhet például egy Barcelona, Borussia Dortmund, Liverpool, Internazionale kvartett, esetleg egy Real Madrid, Manchester United, Monaco, Hoffenheim is, de könnyen lehet, hogy látunk egy olyan négyest is, amelyben bármelyik csapat kiharcolhatja a továbbjutást, például egy Lokomotiv Moszkva, Porto/Benfica, PSV Eindhoven, AEK Athén csoportból.

Hogy végül kik kerülnek halálcsoportba, s kik könnyebb ágra, megtudjuk csütörtökön 18 órától.

A Bajnokok Ligája 2018/2019-es szezonjának csapatai kalapbeosztás szerint

Első kalap
Real Madrid (címvédőként)
Atlético Madrid (az Európa-liga győzteseként)
Barcelona
Bayern München
Manchester City
Juventus
Paris Saint-Germain
Lokomotiv Moskva

Második kalap
Borussia Dortmund
Porto 
Manchester United 
Sahtar Donyeck
Benfica 
Napoli
Tottenham Hotspur 
Roma

Harmadik kalap
Liverpool
Schalke
Lyon
Monaco
Ajax
CSKA Moskva
PSV Eindhoven
Valencia

Negyedik kalap
Viktoria Plzeň
Club Brugge
Galatasaray
Young Boys
Internazionale Milano
Hoffenheim
Crvena zvezda
AEK Athens

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések