Hirdessen itt

Szünetel a barlangban rekedt gyerekek mentése, négyen már biztonságban vannak

Noha előzőleg hat kijutott gyerekről szóltak a hírek, hivatalosan ezt nem erősítették meg.
Mi is beszámoltunk róla, hogy helyi idő szerint délelőtt 10 órakor elkezdődött a barlangban ragadt thai ifjúsági focicsapat és edzőjük kimentése. Mire mindenkit épségben kihoznak a profi búvárok, akár 3-4 nap is eltelhet. A fiúk már több mint két hete a barlang fogságában vannak, az is több napot vett igénybe, hogy egyáltalán megtalálják őket.

Az első két fiút helyi idő szerint kora este, 7 óra körül sikerült kihozni - őket előbb megvizsgálták a táborban felállított kórházban, majd a közel 60 km-re lévő regionális kórházba szállították mentőhelikopterrel.

Utánuk már több gyerek is túljutott a veszélyes, keskeny és még mindig víz alatt lévő szakaszon. A helyi hatóságok délután tartott sajtótájékoztatójából kiderült, a 12 gyerekből egyelőre csak négyen jutottak ki a felszínre, pedig korábban a híradások hat gyerek kiszabadulásáról számoltak be.

A mentőalakulatot Narongszak Oszottanakorn vezeti, a sajtótájékoztatón ő is beszélt. Kiderült, hogy az első két fiú helyi idő szerint 17:40-kor és 17:50-kor hagyta el a barlangot. A tájékoztatás szerint jó állapotban vannak, a mentési körülmények pedig várakozáson felüliek. A mentőosztag orvosa szerint először a legkevésbé jó állapotban lévő fiúkat kezdték el kihozni.

10 órán belül azonban várhatóan nem szabadul ki újabb gyerek, mert a mentőcsapatnak elő kell készítenie a következő fázist, többek között pótolni kell az oxigénpalackokat is, valamint el kell telnie bizonyos időnek, amíg a profi búvárok állapota megengedi, hogy újra merülhessenek. A mentés így valószínűleg helyi idő szerint reggel 8 körül folytatódik.

Helyszíni információk szerint most átmenetileg csökkent a barlang járataiban felgyülemlett víz, így a mentési folyamat felgyorsulhatott. A monszun azonban sakkban tartja a barlangban rekedteket és mentőiket egyaránt, hiszen most is tart, de remélhetőleg a vízszint nem fog megemelkedni.

A be- és kijutás még a gyakorlott búvároknak is rendkívül megterhelő: a barlang bejáratától a gyerekek tartózkodási helyéig mintegy négy kilométeres táv megtétele oda-vissza csaknem tizenegy órát vesz igénybe egy-egy búvár számára. További problémát okoz, hogy a különböző akadályokkal, sziklákkal, törmelékkel terhes úton a felszín alatti áramlatok is nehezítik az előrejutást.

A gyerekek tartózkodási helyéhez vezető út utolsó egy kilométeres szakasza a legveszélyesebb, itt a búvároknak maguk előtt kell tolniuk az oxigénpalackjukat, hogy átférjenek a barlang víz alá került szűk járatain. Ráadásul a zavaros vízben nehéz a tájékozódás, egyes helyeken szinte semmit sem látni a víz alatt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések