A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szánthó Miklós: Egymás kárára nem érvényesíthető a gyülekezési és a magánélethez való jog

Az új gyülekezési törvényjavaslatot együtt kell kezelni az új, a magánélet védelméről szóló törvényjavaslattal – hívja fel a figyelmet Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója a hétfői Magyar Időkben. A devizahitelesek közszereplők magánlakásai előtt tartott tüntetései kapcsán derült fény arra, hogy a gyülekezési szabályozás nem volt tekintettel a magánélet védelmére, holott alapjogok nem érvényesíthetők egymás kárára.
A gyülekezési szabadság és a magánélethez való alapjogok “ütközését” nemrég már feloldotta az Országgyűlés, a részleteket is szabályozó, Trócsányi László igazságügyi miniszter által beterjesztett új törvényjavaslatokról pedig a héten kezdenek el tárgyalni – olvasható a napilapban.

Ha egy jobboldali kormány bárhol a világon hozzá mer nyúlni alapjogokat érintő szabályozáshoz, akkor azonnal támadásba lendül a balliberális oldal, pedig az alapjogok nem korlátozhatatlanok, sőt, azok ütközésénél szükség is van ilyesmire – hangsúlyozta Szánthó Miklós.

A választási eljárásról szóló törvények módosítása is napirendre kerül a Parlamentben, ennek kapcsán az igazgató azt mondta: a változások a választási rendszer alapját, szerkezetét nem érintik. A jogász szerint amiben mégis jelentősen módosít a javaslat, azzal a jogalkotó a választási rendszer legitimitását növeli tovább, míg a rosszhiszemű joggyakorló előtt bezárja a kiskapukat.

A javaslat szerint a jövőben elegendő ajánlást összegyűjtő pártok esetében a vezető tisztségviselőkön kívül a listás és egyéni képviselőjelölteknek is felelősséget kell vállalniuk a “listás” kampánytámogatás visszafizetéséért. Szánthó Miklós úgy fogalmazott: ez a jogszabályi változtatás elrettentő erővel bír majd a kamupártokkal szemben, mivel valószerűtlen ennyi “töltelékjelöltet” találni, akik vállalnák a teljes támogatás esetleges visszafizetésének ódiumát.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések