A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ritka égi jelenség: ne maradjon le az évszázad leghosszabb holdfogyatkozásáról

Az évszázad leghosszabb holdfogyatkozását láthatjuk július 27-én este.
Életünkben csak egyszer láthatunk ilyen holdfogyatkozást a szakértők szerint. A különleges égi jelenséget 20:24-től már érdemes figyelni, ekkor kezd el eltűnni a Hold, amikor belép a Föld árnyékába. A teljes holdfogyatkozás viszont csak 21:30-tól lesz látható. Ekkor a Hold helyett már csak vöröses fényeket láthatunk az égen, 103 percen keresztül. 23:13-kor pedig újra megjelenik az égitest pereme, majd körülbelül 01:00-ra már ismét teljes egészében látható lesz a Hold - írja a Népszava.

Mivel a Hold fénye sokszor elvakítja az egyébként fényes bolygókat, így a holdfogyatkozás alatt ezek is jobban fognak látszódni. Ilyen például a Mars, ami nagyon közel kerül a Földhöz, és vörös fénye a Hold alatt lesz megfigyelhető az éjszaka folyamán. Ilyenre 15 éve nem volt példa.
Aki mindenképp figyelemmel követné az egyedi égi jelenséget, annak két applikációt ajánl a hvg: a Lunar Eclipse Free, és a Solar & Lunar Eclipses lehet az érdeklődők segítségére.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések