A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Már 13 éve nem találják a horgosi Szalma család gyilkosait

A Tisza partján már lassan 25 éve azt vitatják az emberek, ki végezhetett a szegedi Z. Nagy Bálint cukrásszal és családjával. Szegedtől alig húsz kilométernyire, a vajdasági Horgoson 2005 óta tisztázatlan, miért és kik gyilkolták le a Szalma családot. Csongrád megye székhelyén négy ember halt meg egyetlen éjszaka, Horgoson hat holttestet találtak.
Csak nem szabadult ki Magda Marinko? Netán a martalócai végeztek Szalmáékkal? Még ilyen kérdések is felmerültek 2005-ben, amikor február első napján a horgosi Szalma család hat tagjának holttestét találták meg a magyar-szerb határ vajdasági oldalán. Azóta persze kiderült, semmilyen összefüggés nincs a két családirtás között. Arról nem is beszélve, hogy Marinko rácsok mögött ülve tagadja, hogy bármi köze lett volna Z. Nagyék megöléséhez. Ám nem csoda, hogy a két rendkívül borzalmas és talányos eset összevetésére sor kerülhetett, már csak a helyszínek közelsége és a gyilkosságok brutalitása miatt is. De mielőtt még csokorba kötném az összes találgatást, ami a több mint 13 éve felderítetlen Szalma-gyilkossághoz kötődik, nézzük meg, mik a bizonyítható tények.

A már oszlásnak induló holttestekből azt állapították meg a szerb nyomozók 2005 telén, hogy a gyümölcstermesztéssel foglalkozó, és abból meggazdagodott Szalma családot feltételezhetően egy héttel korábban,

január végén, vélhetően 24-én végezték ki.

A gyilkosok két házban is öltek – Szalma Nándor (40 éves) felesége, Nelli (34) és két kisgyermek, Dávid (12) és Bettina (8) holttestét a tehetős család hatalmas házában fedezték fel. A telek másik felében, jóval szerényebb körülmények között laktak a nagyszülők. Szalma József 65, míg felesége Jolán 59 évesen vált áldozattá A máig ismeretlen tettesek mindannyiukkal könyörtelenül végeztek.
„Annyi szinte bizonyos, hogy az esti órákban történt a családirtás, mert a gyerekek 24-én még voltak iskolában, sőt Dávid a délutáni hittanórán is részt vett. Az is napvilágra került, hogy Nándorral és családjával lőfegyverrel végeztek. A családapát az ebédlőben, feleségét a kisszobában, a kisfiút a fürdőszobában, a kislányt pedig bátyja szobájában lőtték le. Az idős házaspárt pedig késsel szúrták le saját házukban. A feltételezések szerint az asszony éppen mosogatott, a férfi, akit hét késszúrással öltek meg, a fotelban ült. Miután kivégezték őket, a raktárba vitték a holttesteket.
– írta 2016 februárjában megjelent cikkében Kabók Erika, a vajdasági Magyar Szó újságírója.

Miközben a rendőrség szinte semmilyen konkrét bizonyítékot, sikert eredményező nyomozati cselekményt nem tudott ennyi év alatt felmutatni,

a pletykagyártók színes képet festettek

az ügyről. 1./ Albán vagy ukrán bérgyilkosok végeztek az egész családdal, 2./ A maffia tette. 3./ a bérgyilkosság megrendelője egy magyar üzletember lehetett. 4./ Hatalmas adóssága volt a fiatal férfinak, a kölcsönt nem tudta visszafizetni, ezért irtották ki a családját. 5./ Etnikai hátterű leszámolásról lehet szó, magyargyűlölő szerbek a tettesek.

Bár ez utóbbi állítás szinte napok alatt megdőlt, a többi híresztelés, újakkal kiegészülve, azóta is helyet kap a sajtóban éppen úgy, mint a kocsmai beszélgetésekben.

A Z. Nagy gyilkossággal összevetve, egy hasonlóság azért van: a Szalma családot lemészárlók esetében sem derült ki pontosan, mekkora zsákmányt szereztek a támadók. A Večernje Novosti belgrádi napilapban azt írták: a gyémántok miatt ölték meg őket, ugyanis drágakövekbe fektetett vagyonuk egy részét az ékszerekbe építve tartották a házukban. Vagyis rablógyilkosság történt – állítják, ám az is tény, hogy a nyomozók a gyilkosság után 13 500 eurót találtak a helyszínen. Akkor hogy is van ez?

A legfrissebb hír sem tegnapi már: a Kurir belgrádi bulvárlap szerint a nyomozók arra gyanakodnak, hogy

egy orosz és egy ukrán bűnöző

mészárolta le a Szalma család mind a hat tagját. Ugyanis a bűncselekmény elkövetésének feltételezett napján, január 24-én a reggel órákban a két fiatal külföldi – orosz és ukrán – állampolgár lépte át a határt Horgosnál, s ugyanazon a napon, késő éjszaka el is hagyta az országot ugyancsak a legközelebbi határátkelőn visszatérve Magyarországra. Mindössze 12 órát töltöttek Szerbia-Montenegróban. Az újság visszatér a korában már felvetett, de rendőrségi forrásokból meg nem erősített feltételezésekhez, hogy a két profi gyilkost egy magyar üzletember bérelte fel, akinek Szalma Nándor, a fiatalabb családfő nagy összeggel tartozott.
„Évek óta semmi hivatalos hír nincs a Szalma gyilkossággal kapcsolatban. A rendőrség azt sem mondja, hogy nyomoznak és azt sem, hogy nem. Csak a sajtó meg a helybeliek találgatása változik az évek múlásával. Én több alkalommal is jártam a Szalma család házában. Legelőször egy évvel a gyilkosság után. Még láttam a szekrényajtóba fúródott golyók nyomát, a radiátorokon a golyónyomokat. A hatalmas ház és a hűtőház, a mezőgazdasági gépek arra engednek következtetni, hogy nagyban gazdálkodtak és akinek sok gyümölcsöse van errefelé, az jómódú. Nem tudom, higgyek-e annak a feltételezésnek, hogy nagy adósságai voltak a családnak. Persze, ettől még lehettek. Az, hogy az egész családot szó szerint kiirtották bérgyilkosokra utal és nem holmi pitiáner ügy lehet a háttérben. A rendőrség hallgat, a sajtó is, meg a helybeliek is találgatnak”
– tudtam meg néhány napja Kabók Erikától, a Magyar Szó főszerkesztő-helyetteséjétől.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések