A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Laoszi gátszakadás: egyre több a halálos áldozat

Már 19 ember holttestére találtak rá Laosz délkeleti részén. Több falut elsodort a víz miután átszakadt egy vízerőmű gátja. A helyi média szerint több százan eltűntek és sokan közülük meghaltak.
Szepian-Sze Nam Noj erőmű gátjából körülbelül ötmilliárd köbméter víz árasztott el csaknem 6600 otthont, hat falut elsodorva, ahol több mint 7000 ember élt. A gátszakadás miatt most jelentős területek kerültek víz alá. Egyes lakosokat már sikerült kimenteni de sokan ragadtak otthonukban. A mentési munkákat nehezíti, hogy a monszunesők miatt a vízszint folyamatosan emelkedik. A mentésben a Thaiföldi kutatómentők is részt vesznek és katonákat is vezényeltek a helyszínre, akik élelmet osztanak.

A dél-koreai Sk Engineering and Construction nevű cég a vízi erőművet építő konzorcium egyik tagja. A laoszi sajtó azt sugallta, hogy a konzorcium által épített tartalék tározó gátjának szakadása okozta a katasztrófát, míg a dél-koreai vállalat kitart amellett, hogy a nagy mennyiségű víz átbukott a gát koszorúján és ez vezetett a létesítmény részleges összeomlásához.

A dél koreai államfő egyelőre a mentést tekinti a fő feladatának a felelősöket majd később fogják megkeresni - írja a ATV.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések