A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Betiltják az amalgám használatát az európai fogászatokon

Sokba kerül a fogorvosi székek átalakítása, hogy az eltávolított régi tömések ne kerülhessenek ki a környezetbe.
2030-tól végleg megszünteti az Európai Unió az amalgám használatát a fogászatokon. Egy rendelkezés szerint már júliustól tilos a terhesek és a 15 éven aluliak lyukas fogát ezzel az anyaggal betömni - írta a Népszava. Információjuk szerint az ÁNTSZ levélben tájékoztatja a fogorvosokat az új előírásokról. Az adatok szerint idehaza jelenleg tíz százalék alatt van az új amalgámtömések száma.

Ősszel azt is megnézik, hogy a hatezer fogorvosi praxisban megvannak-e azok a felszerelések, amelyek az eltávolított régi töméseket megfelelően kezelik, és megakadályozzák, hogy azok ártalmatlanítás nélkül a környezetbe jussanak.

2019-től a fogorvosi székekhez fel kell szerelni egy amalgám-szeparátort is és hamarosan intézkedési terv születik arról, hogy miképp oldják meg az amalgám-mentesítést.

A fogorvosi kamara szerint 7 milliárd forintnyi támogatásra lenne szükség ahhoz, hogy az új szabályoknak megfeleljenek, mert a székek átalakítása komoly összegbe kerül.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések