Hirdessen itt

Álhír miatt verték halálra a Google egyik mérnökét Indiában

A közösségi csevegőszolgáltatáson az terjedt el, hogy gyerekrablókat láttak az utcán.
Egy férfit megöltek, három társa az életéért küzd azután, hogy egy felheccelt tömeg megtámadta őket az indiai Karnatakában. A 200 férfit egy, a WhatsAppon terjedő üzenet buzdította lincselésre - írta a 24.hu.

Az üzenetben gyerekrablóknak nevezték a négy férfit. A halálos áldozat a Google szoftvermérnöke, Mohammad Azam.

Azam és társai egy bolt mellett álltak meg Karnatakában, és iskolás lányokat kínáltak csokoládéval. Egyikük sírni kezdett, ezt vette észre pár helyi, akik azt hitték: így akarják elcsábítani a lányokat.

Rájuk támadtak, ennek híre ment a WhatsAppon is, és egyre többen kezdtek el gyülekezni a környéken. India a WhatsApp fő piaca, az országban több mint 200 millióan felhasználják a csevegőt.

Az áldozatok megpróbáltak elmenekülni, de autójukkal lecsúsztak az útról, a tömeg pedig kirángatta őket a járműből, ököllel, kővel, botokkal verték őket. A helyszínre érkező rendőrök közül is többen megsérültek.


32 ember letartóztattak, köztük annak a WhatsApp csoportnak az adminisztrátorát is, aki közzétette az uszító üzenetet.
"Nagyon udvarias ember volt. Hogyan gondolhatta bárki, hogy gyerekeket rabol? A bűnöst meg kell büntetni, így más ártatlanok nem veszíthetik el életüket ilyen módon"
– mesélte Azam testvére a tragédia kapcsán.

A indiai kormány sürgeti a közösségi oldalak tulajdonosait, hogy az ilyen erőszakos kimenetelek miatt próbálják megakadályozni a hasonló üzenetek terjedését.

A csevegőszolgáltatás múlt héten egy teljes oldalas útmutatót tett közzé hirdetésként a legnagyobb angol és hindi lapokban, amiben az olvasók arról tájékozódhatnak, hogy ismerhetik fel az álhíreket, így reagálva a júliusi gyerekrablókkal kapcsolatos kamu történetekre, amelyek lincselésre uszítottak tömegeket - írja a 24.hu.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések