Vb-2018 - Megérdemelten esett ki a Nationalelf a német sajtó szerint

Megérdemelten esett ki már a csoportkörben a címvédő német válogatott az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon a német sajtó csütörtöki kommentárjai szerint.
A négyesében utolsóként végzett csapat teljesítményét egyöntetűen történelmi kudarcként és szégyenként értékelték. 

A legnagyobb német lap, a Bild kiemelte, hogy az álomszerű 2014-es vb után most az egész torna "rémálom" volt a válogatottnak, amely nem is érdemelt többet annál, mint hogy története során először ne élje túl a csoportkört. A Dél-Koreától elszenvedett 2-0-s kudarc "egy katasztrofális csoportkör kínos betetőzése" - írták.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap A világbajnok kora lejárt című vezércikkében kiemelte: már a Mexikó és a Svédország elleni mérkőzés után is lehetett sejteni, hogy közeleg a vég, de a játékosok és szurkolóik "a legszörnyűbb focirémálmukban sem tudták volna elképzelni, hogy az ennyire brutális és vérszegény lesz". A Nationalelf kezdettől fogva "megrázóan ártalmatlan, ötlettelen és totálisan tehetetlen volt" Dél-Korea ellen, pedig ezt az összecsapást szánták "a könnyedség és a gyorsaság új kezdetének" - tette hozzá a szerző.

A Die Welt című lap szerint az oroszországi tornán a világbajnoki cím megvédése volt a cél, ami a német labdarúgás legnagyobb sikere lett volna, de éppen az ellenkezője történt, a német futball "mélypontra" jutott. A "kazanyi szégyen" két okból is különösen keserű, először is azért, mert a válogatott megérdemelten esett ki, másodszor pedig azért, mert a kudarc oka nem az ellenfelek ereje, hanem a német csapat gyengesége volt - fogalmazott az újság.

Csalódást okoztak a 2014-es világbajnok csapat tagjai, akiknek húzniuk kellett volna magukkal a többieket, különösen Sami Khedira és Mesut Özil. A "Bayern-blokk" pedig nem vitt lendületet a csapatba, a Bayern München válogatott labdarúgói a Bajnokok Ligája áprilisi elődöntőjében a Real Madridtól elszenvedett vereség óta nincsenek formában - írta a Die Welt.

A Spiegel Online hírportál A kényelmesség túlereje című kommentárjában kiemelte: "a csapat arra hagyatkozott, hogy valahogy majd úgyis megint minden rendben lesz, de már semmi sincsen rendben ezzel az együttessel". Joachim Löw szövetségi kapitány csapatából már a 2016-os Európa-bajnokság óta hiányzik a jelentősebb tornagyőzelmekhez szükséges minőség, "túl sok sokat nyert játékoson látszik, hogy túl van már pályafutása csúcsán", a Dél-Korea elleni mérkőzésen pedig az egész válogatott "erőtlen, lélektelen, ötlettelen" volt - írták, megjegyezve: a kiesés révén legalább megmenekültek attól, hogy a világbajnokság valamelyik igazi favoritjával kelljen megmérkőzniük. 

A legtöbb kommentárban külön foglalkoztak a szövetségi kapitány teljesítményével és jövőjével. A Die Welt szerint Joachim Löwből kiveszett a tőle megszokott ösztönös érzék, amely kiváló edzővé tette, ezt jelzi, hogy Matthias Ginter kivételével valamennyi játékosát szerepeltette, mert nem találta meg az ideális összeállítást. Azonban továbbra is ő lehet a megfelelő szakember a válogatott továbbfejlesztésére, ha hajlandó egy új nemzedékre építeni. Lemondása pedig súlyos gondot jelentene, mert nemigen vannak alternatívák - véli az újság.

A berlini Der Tagesspiegel szerint viszont Joachim Löw "további foglalkoztatása kizárt" annak ellenére is, hogy meghosszabbították a szerződését 2022-ig. Kizárólag az szól Joachim Löw mellett, hogy nincs más ember a szövetségi kapitányi tisztségre, "de ez nem lehet érv" - írták.

A német nyilvánosságra jellemző hangulatot ábrázolja a Chemnitzben megjelenő Freie Presse kommentárja, amely szerint Joachim Löw és Angela Merkel kancellár helyzetében "most van valami közös: mindketten válságban vannak". 

A szövetségi kapitány már elbukott a "végjátékban", a kancellár éppen előtte áll, Németország pedig "átállt válságüzemmódra: rossz a foci, pocsék a politika és a német kocsikat világszerte pellengérre állítják" - utalt a lap a Volkswagen után egyre több német gyártót elérő dízelbotrányra.

MTI

0 Megjegyzések

Hirdetés