A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Németh Zsolt: tanulmányozni fogjuk a Velencei Bizottság állásfoglalását

Tanulmányozni fogja a kormány a Velencei Bizottság frissen nyilvánosságra hozott állásfoglalását a "Stop Soros" törvénycsomaggal kapcsolatban, és amennyiben az tartalmaz olyan javaslatokat, melyeket fel lehet használni a jogszabály-alkotás során, akkor ezt megteszi - közölte az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke kedden telefonon az MTI-vel.
Németh Zsolt az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének keddi ülésnapját követően elmondta, hogy az illegális bevándorlás kérdése kiemelt téma a napirenden a héten Strasbourgban.

Tájékoztatása szerint felszólalásában leszögezte, hogy a "Stop Soros" törvénycsomag rendelkezései nem a humanitárius tevékenység ellen irányulnak, mindössze szeretnék megakadályozni, hogy egyes szervezetek vagy egyének ennek álcája mögött elősegítsék az illegális migrációt.

Mint mondta, fontosnak tartotta kiemelni a vitában, hogy létezik megoldás, Magyarország létrehozta azt a büntetőjogi tényállást, amely az illegális migráció elősegítése nevet viseli.

"Remény van arra, hogy Európában vita kezdődik arról, hogy ez az eszköz mennyire tehető általánossá" - fogalmazott.

Németh Zsolt arról is beszámolt, hogy szerdán Brenzovics Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökével együtt találkozik a Velencei Bizottság elnökével, Gianni Buquicchióval, akivel áttekintik, hogy hol tart Ukrajna az oktatási törvénnyel kapcsolatos bizottsági véleményben foglaltak megvalósításában.

Egyebek mellett szó volt az Európai Unió nyugat-balkáni bővítésének kérdéséről is, amellyel összefüggésben az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke rámutatott, hogy a bővítésnek ellenálló európai uniós tagállamok nehéz helyzetbe kerültek a görög-macedón névvita rendezésével, ez nagyon súlyos érvüktől fosztotta meg őket, ugyanis eddig épp a megállapodás hiányára tudtak hivatkozni.

"Most már sokkal nehezebb lesz nekik elodázniuk a balkáni bővítés komolyan vételét" - mondta.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések