Moszkva szerint nem legitim az OPCW felelős-megállapító új szerepe

Oroszország nem ismeri el legitimnek a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnek (OPCW) azt a felhatalmazását, amely lehetőséget biztosít a vegyifegyver-támadások felelőseinek megállapítására - jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes csütörtökön Moszkvában.
"Természetesen nem ismerjük el az úgynevezett attributív mechanizmus legitimitását" - mondta Rjabkov újságíróknak. 

Szavai szerint Oroszországnak kétségei vannak az OPCW és a vegyifegyver-tilalmi egyezmény fenntartásának lehetőségében, miután arról született döntés, hogy az OPCW-n belül létre kell hozni egy mechanizmust, amely lehetővé teszi, hogy megnevezzék a harci hatóanyagok bevetésének felelőseit.

"A következmények nagyon súlyosak lesznek. Végeredményben nagyon homályossá válnak a vegyifegyver-tilalmi egyezmény perspektívái és jövője" - hangsúlyozta Rjabkov.

A diplomata kifejtette, Moszkva kételkedik benne: hogy az egyezményt és az OPCW-t a jelenlegi formájában fenn lehet tartani. Hozzátette, hogy sok függ majd az Egyesült Államok, Nagy-Britannia Franciaország, valamint az OPCW technikai titkárságának magatartásától.

Rjbakov azt hangoztatta, hogy a szerdán az OPCW reformjáról megtartott szavazás "nagyon komoly csapást" jelent mind a vegyifegyver-tilalmi egyezményre, mind az annak végrehajtását felügyelő szervezetre.

A helyettes tárcavezető elmondta, hogy Szergej Lavrov orosz és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter két héten belül találkozhat az orosz-amerikai csúcstalálkozó előkészítésére. Közölte, hogy Moszkva konkrét időpontokra tett javaslatot Washingtonnak a hadászati stabilitásról való tárgyalások felújítására.

Rjabkov arról is beszámolt, hogy Teherán kezdeményezte azon országok külügyminiszteri szintű találkozóját, amelyek az Egyesült Államok kilépése után továbbra is részesei maradtak az iráni atomprogramról megkötött megállapodásnak.

MTI

0 Megjegyzések

Hirdetés