A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Módosulhat a Bethlen Gábor Alapról szóló törvény

Több ponton változhat a Bethlen Gábor Alapról szóló törvény, a kormánypárti képviselők által benyújtott módosítások szerint a jövőben az alap forrásai között feltüntetnék az előző évi maradványokat is. 
Mint a javaslat indoklásában írták, többszöri módosítás alapján, több bekezdésben, töredezetten van jelenleg meghatározva az alap rendeltetése, létrehozásának célja. 

A törvénymódosítás alapján egyetlen szerkezeti egységben, koherensen sorolnák fel az alap rendeltetését. A törvényi felsorolás tartalmában ugyanakkor nem jelent érdemi változtatást a hatályos szabályozáshoz képest.

Az alap forrásai között feltüntetnék az előző évi maradványokat, a központi költségvetésből származó támogatások között a költségvetési törvényben esetlegesen megjelenő, az 1 milliárd forintos minimum támogatáson felüli, külön támogatásokat is.

Egyértelművé teszi a törvényjavaslat azt az előírást, hogy az alapkezelő feladatainak hatékony ellátására, az alapkezelői feladatoknak vagy azok egy részének ellátására más jogi személyt létrehozhat, abban alapítói jogokat, részesedést szerezhet, vagy közreműködő szervezetet megbízhat.

A törvény alkalmazása során felmerült tapasztalatok alapján egy olyan felhatalmazás is megjelenik, mely szerint az alapkezelő a kormány rendeletében vagy nyilvános határozatában meghatározott nemzetpolitikai céllal összefüggésben jogosult ingatlan tulajdonjogát megszerezni, azt fenntartani, üzemeltetni, valamint az állam tulajdonában álló ingatlan vagyonkezelői vagy használati jogát megszerezni, ilyen jogokat gyakorolni.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések