A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Már végeztek ki focistát vébé miatt

A labdarúgó-világbajnokság a sportág ünnepe, de sajnos az eddigi tornák nem múltak el botrányok nélkül.
Szurkolói háborúk, kábítószerügy, bundagyanús eredmény, sőt, még haláleset is köthető a viadalokhoz. A jövő csütörtökön kezdődő oroszországi esemény sem ígérkezik „egyszerűnek”, elég csak a terrorfenyegetésekre és a huligánok hadüzenetére gondolni.

A Blikk vébésorozatának újabb részében a vb-történelemkönyv fekete oldalait lapoztuk fel.

1962: A santiagói brutális csata
A földrengés sújtotta vébéházigazda, Chile alaposan megharagudott Olaszországra, mert a katasztrófa utáni állapotokat két újságírója durva jelzőkkel illette cikkeiben. A két válogatott csoportmeccsén az első szabálytalanságra 12 másodpercet, az első kiállításra (olasz törlesztés) 8 percet kellett várni... Ezután durvábbnál durvább belépők következtek – Chile végül 2-0-ra nyert.

1982: Schumacher ámokfutása
A spanyolországi vb-n történt, hogy az elődöntőben Harald Schumacher, az NSZK kapusa brutálisan letarolta a franciák játékosát, Patrick Battistont. Utóbbi az ütközés után kómába esett, s három foga is bánta az esetet. Megdöbbentő módon a szándékosnak tűnő mozdulatot követően még csak szabadrúgást sem kaptak a franciák.

1982: Megegyeztek az eredményről
A spanyolországi világbajnokság volt az utolsó, ahol a csoportkör zárótalálkozói nem egy időben kezdődtek. Így az NSZK és Ausztria megtehette az egymás elleni összecsapásán, hogy összebeszéljen. Mivel a minimális német siker továbbjutást ért mindkettejük számára, Algériának pedig kiesést, láss csodát, az NSZK 1-0-ra nyert.

1994: Maradona és a kokain
A kokainozás miatt kapott eltiltása után visszatérő Diego Maradona csak két mérkőzésen lépett pályára az amerikai világbajnokságon, de így is a görögök ellen 4-0-ra megnyert találkozón hatalmas, emlékezetes gólt lőtt. A drogteszten azonban efedrint mutattak ki a szervezetében, hazaküldték a tornáról, s ezzel a válogatottbeli karrierje véget is ért.

1994: Escobart agyonlőtték

Az Egyesült Államokban rendezett esemény csoportkörében Kolumbia a házigazdával találkozott az utolsó fordulóban, s Andrés Escobar (†27) öngólja miatt nem jutott a nyolcaddöntőbe. A védőt 1994. július 2-án Medellínben az El Indio nevű bár előtt lelőtték – az áldozat barátnője szerint a gyilkos tüzelés közben azt kiáltotta, hogy „góóóóóóól”.

2006: Zidane bólintott
Zinédine Zidane-t, a francia labdarúgó-válogatott középpályását az olaszokkal szembeni döntőben Marco Materazzi (44) sértegette, a húgát és az édesanyját szidalmazta. A klasszis erre úgy reagált, hogy mellkason fejelte ellenfelét. „Zizou-t” kiállították, Olaszország pedig tizenegyesrúgásokkal elhódította a világbajnoki trófeát.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések