Sikkasztás miatt letartóztattak egy spanyol polgármestert

Korrupció gyanúja miatt a hatóságok őrizetbe vették Jorge Rodríguez Gramaget, a valenciai szocialista párt (PSPV) magas beosztású politikusát - jelentette több spanyol napilap is csütörtökön.
A 39 éves politikus 2015 óta elnöke a valenciai tartományi tanácsnak, és hét éve polgármestere Ontinyent városának.

A hatóságok hűtlen kezelés és sikkasztás bűncselekményében indítottak nyomozást hat hónappal ezelőtt a Divalterra nevű, a térség gazdasági-társadalmi fejlődésének ösztönzésével foglalkozó önkormányzati cég hét felsővezetőjének szabálytalan foglalkoztatása miatt. Pályáztatás nélkül, évi 75 ezer eurós (24,5 millió forint) fizetéssel alkalmazták őket 2015-ben, és mindannyian vagy a szocialista párt, vagy helyi kormányzati szövetségese, a baloldali Elkötelezettség (Compromís) nevű párthoz tartoznak.

A gyanú szerint pozíciójuk fiktív volt, valódi tevékenységet nem végeztek a cégnél.

Először a cég egyik alkalmazottja tett feljelentést, majd a konzervatív Néppárt, és a Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középpárt is a hatóságokhoz fordult. Utóbbi feljelentésében megfogalmazta annak gyanúját is, hogy a szabálytalanul pozícióba került felsővezetők a pénzből juttathattak pártjuknak is.

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) felfüggesztette a korrupcióval gyanúsított politikus párttagságát, a helyi pártszervezet pedig kezdeményezte, hogy fosszák meg politikai tisztségeitől.

A Jorge Rodríguez Gramage mellett további öt embert vettek őrizetbe, köztük a politikus kabinetfőnökét, és a Divalterra két igazgatóját.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések