A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hitelkatasztrófa fenyegeti a magyarokat

Kimerült a bedőlt lakásokat átvevő Nemzeti Eszközkezelő kerete és hasít a lakáspiac, így egyre inkább lakásárverés révén szabadulnak nem fizető adósaiktól a bankok.
Miután sokakat megsegített, a Nemzeti Eszközkezelő 36 ezer darabos kerete a bedőlt jelzáloghitelesek ingatlanának megvásárlására lényegében kimerült: március végéig csaknem 33 000 ingatlant vettek át, a maradék adminisztrációja pedig valószínűleg folyamatban van.

Eközben lakáspiac beindulásának egyik vonatkozásaként a nem teljesítő adósok ingatlanára is megnőtt a piaci kereslet – írja a Portfolio.

A két tényező hatására egyre több jelzáloghiteladóstól lakásárveréssel szabadulnak meg a bankok. 2013 eleje óta 5229 lakást érintett a kényszerértékesítés, ebből 787-et az idei első negyedévben hajtottak végre.

A Központi Hitelinformációs Rendszert kezelő BISZ Zrt. adataiból az is kiderült, hogy 2018 márciusának végén még mindig 1,569 millió élő lakossági mulasztást tartottak nyilván (régi nevén) a BAR-listán, aminek döntő része szintén hitelmulasztás lehet.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések