Hirdessen itt

Hajótörést szenvedett egy migránsokat szállító hajó. Sok a halott!

Ismét migránsok szenvedtek hajótörést Líbia partjainál, egy amerikai hadihajó 41 túlélőt és 12 holtestet vett fedélzetére – közölte a Sea Watch német nem kormányzati szervezet (NGO) kedden a Twitteren.
A Sea Watch azonos nevű hajója útban van az észak-afrikai partoktól 32 kilométerre történt szerencsétlenség színhelyére.

“Ez történik, ha nem áll rendelkezésre elegendő mentőeszköz” – sérelmezte az NGO.   

Matteo Salvini olasz belügyminiszter még hétfőn a közösségi oldalán közölte, hogy a Sea Watch egyik hajója líbiai vizeken több száz migránst vett fedélzetére. Salvini hozzátette, hogy Olaszország ezt a hajót – hasonlóan az Aquarius civil mentőhajóhoz – nem engedi kikötni.   

A francia SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül civil szervezetek mentőhajója, az Aquarius a múlt hétvégén 629 potenciális menedékkérővel Olaszország felé indult útnak, miután kimentette őket a Földközi-tengerből, de Matteo Salvini megtiltotta, hogy a hajó kikössön az országban, és azt mondta, hogy az Afrikához közelebb eső Máltára kell mennie.

Ezt azonban Valletta is elutasította, arra hivatkozva, hogy a szombati mentőakció az olasz hatóságok koordinációjával zajlott. Olaszország azonban szeretné csökkenteni a partjaihoz érkező migránsok számát. Végül a spanyol kormányfő hétfőn felajánlotta a menedékkérők befogadását.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések