A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Folytatódik a költségvetésről szóló vita

Az Országgyűlésben ma folytatódik a kormány jövő évi költségvetési javaslatáról szóló általános vita. A képviselőknek ezúttal összesen több mint 14 óra áll rendelkezésükre véleményük kifejtésére. 
Az ülésnap reggel 8 órakor kezdődik, és ahogy szerdán, úgy ezúttal is a büdzsé tárgyalása az egyetlen napirendi pont. 

Varga Mihály pénzügyminiszter előterjesztőként felszólalva a biztonságos növekedés költségvetésének nevezte a jövő évi költségvetést. Kijelentette: 2019-ben fegyelmezett gazdálkodás mellett is több jut a családok támogatására, a gyermekvállalás ösztönzésére, a munkahelyteremtésre, valamint a munkaerő megtartására, a nyugdíjak reálértékének megőrzésére, a gazdaság fejlesztésére, de az ország határainak védelmére is. 

Bánki Erik, a Fidesz vezérszónoka szintén azt emelte ki, hogy a büdzsé Magyarország biztonságának megőrzését, a gazdasági növekedés fenntartását, a családok támogatását és a teljes foglalkoztatottság megteremtését tartja szem előtt. Hargitai János, a KDNP vezérszónoka ezt követően hangsúlyozta, hogy megalapozott a jövő évi költségvetés tervezete, amely folytatja az eddigi konzervatív gazdaságpolitikai gondolkodást.

Ezzel szemben ellenzéki oldalról a Jobbik vezérszónoka, Volner János a fenntarthatatlan gazdasági és társadalmi folyamatok költségvetésének nevezte az indítványt.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője jövőellenesnek minősítette az előterjesztést, jelezve, hogy ahhoz átfogó módosító csomagot nyújtanak be.

A DK szerint a kiszámíthatatlanság, a bizonytalanság és a "toporgás" költségvetéseként jellemezhető a kormány javaslata.

Az LMP úgy látja, a 2019-es költségvetésnek nincs egyetlen oldala sem, amelyből ne sütne az igazságtalanság. Hasonlóan vélekedett a Párbeszéd is, amely szerint a Fidesz-kormányzás az elszalasztott lehetőségek korszaka.

A költségvetési javaslat tárgyalása pénteken zárul.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések