Hirdessen itt

Megvan kik lettek az ingyenes uniós utazási program idei 15 ezer kedvezményezettjei

Az Európai Bizottság illetékes kuratóriuma mintegy 100 ezer jelentkező közül kiválasztotta azt a 15 ezer 18 éves fiatalt, akik elsőként kaphatnak menetjegyet az unió ingyenes InterRail programján keresztül - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.
Információk szerint az uniós bizottság megkezdte a szerencsés fiatalok kiértesítését, akiknek július 9. és szeptember 30. között kell megkezdeniük Európát átszelő, legfeljebb harminc napos utazásaikat.

Az unió ingyenes InterRail programjának pályázata május végén jelent meg, feltétele volt, hogy a jelentkező uniós állampolgár legyen és 2018-ban 18 éves. Pályázni legalább egy, de legfeljebb négy helyszínre lehetett, a pályázatokban szerepeltetni kellett az úti célokat, amelyek közül azok élveztek elsőbbséget, amelyek az uniós bizottság kulturális örökség évének kitüntetett városait vagy régióit jelölték meg.

A fiatalok egyedül vagy többedmagukkal is utazhatnak, alaphelyzetben vasúton, különleges esetekben azonban alternatív közlekedési eszközöket is igénybe vehetnek, mint a busz vagy a komp, kivételes esetekben pedig a repülés is lehetséges. 

Az utazások támogatására idén 12 millió eurós keret áll rendelkezésre, de a 2021 és 2027 közötti uniós költségvetési ciklusban már 700 millió eurót terveznek erre fordítani.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában arról tájékoztatott, hogy a magyar fiatalok számára biztosított mintegy háromszáz helyre jóval többen jelentkeztek. Hozzátette: azok a tizennyolc évesek, akik most lecsúsztak a lehetőségről, a néhány hónapon belül újra induló pályázati folyamatban máris jelentkezhetnek az őszi fordulóra, amely során újabb ingyenes bérleteket osztanak szét.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések